Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bijensterfte

Onderzoekers wijzen de varroamijt, voedselgebrek en pesticiden aan als de boosdoeners.

© Shutterstock
Dieren - Insecten

Vier oorzaken van bijensterfte

Mijten, pesticiden, eenzijdig voedsel en slecht weer leiden tot de sterfte van bijen. Als de trend doorzet, hebben we straks geen appels, aardbeien en koffie meer.

Over de hele wereld maken imkers melding van een massale sterfte onder onze honing producerende vrienden. In de VS is het aantal bijenkorven in 50 jaar bijna gehalveerd.

De hommel, die verwant is aan de honingbij, staat sinds een paar maanden op de lijst met bedreigde soorten in de VS, nadat het bestand in slechts twee decennia met 87 procent is gedaald. Onderzoekers vrezen voor de gevolgen als hetzelfde gebeurt met de honingbij.

Als de honingbijen uitsterven, kunnen we populaire levensmiddelen als appels, aardbeien, tomaten en koffie op onze buik schrijven. Een derde van alles wat we eten, wordt door honingbijen bestoven.

Wetenschappers wijzen vier oorzaken aan voor het verdwijnen van de bij.

1. Bijen worden aangevallen door mijten

© Shutterstock

De varroamijt is een kleine parasiet, die honingbijen aanvalt en ervoor zorgt dat de bij binnen 1 tot 3 jaar doodgaat. De mijt bereikte Europa en de VS 30 jaar geleden vanuit Azië en heeft zich naar vrijwel alle bijenkolonies verspreid.

2. Ze hebben te weinig eten

© Shutterstock

Bijen hebben gevarieerd voedsel nodig. Dat is steeds moeilijker te vinden op het platteland, waar op grote akkers steeds hetzelfde soort gewas wordt verbouwd.

3. Pesticiden worden de bijen fataal

© Shutterstock

Onderzoekers hebben ontdekt dat neonicotinoïden en andere bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt, de bijen gedesoriënteerd maken en verzwakken. In grote hoeveelheden zijn de pesticiden zelfs dodelijk.

4. Klimaatverandering helpt niet mee

© Shutterstock

Nieuw onderzoek duidt erop dat klimaatverandering medeoorzaak is van de bijensterfte. Koude winters kunnen tot 40 procent van de bijen in een kolonie fataal worden.

De onderzoekers denken echter dat het vooral de combinatie van de vier factoren is die schuldig is aan de toenemende sterfte.

Lees ook:

Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insecten

Je kunt doodgaan aan een wespensteek

3 minuten
Insecten

Dit gebeurt er als alle bijen doodgaan

0 minuten
Waarom zitten zilvervisjes in de badkamer?
Insecten

Waarom zitten zilvervisjes in huis?

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg