Patrick Landmann

Onderzoekers voeren proefdieren met bloed en virussen

Iedere dag kruipen er duizenden muggen uit hun eitje in een Frans laboratorium. De onderzoekers zijn specialisten in het bestrijden van de kleine bloedzuigers die malaria, het zikavirus en gele koorts verspreiden.

Bereiding: bloed wordt vermengd met een gevaarlijk virus

De besmettelijke ziekten die muggen overdragen op mensen, worden op een streng beveiligde afdeling van het laboratorium verwerkt. Gekleed in beschermende kleding, een masker en handschoenen vermengen de onderzoekers een virus met de porties bloed, waarmee de muggen worden gevoerd.

Patrick Landmann

Etenstijd: de maaltijd heeft een temperatuur van 37 graden

Twee keer per week krijgen de vrouwtjesmuggen een maaltje bloed met een temperatuur van 37 graden. Met de eiwitten en vetten in het bloed kunnen ze hun eitjes produceren. De mannetjes krijgen alleen water en honing. Dit lijkt op de nectar waar ze op leven in de natuur.

Patrick Landmann

Verdoving: kou maakt muggen meegaand

Als de vrouwtjes een portie geïnfecteerd bloed hebben gehad, worden ze in ijs gelegd waardoor ze verdoofd raken.

Patrick Landmann

Opwarming: het virus verspreidt zich door het lichaam

De volgevreten vrouwtjes worden in een container geplaatst en in een warmtekast gezet. Het virus kan zich nu vanuit de darmen door de rest van het lichaam verspreiden.

Patrick Landmann

Tappen: muggen geven een portie speeksel af

Bij de geïnfecteerde muggen worden de vleugels en pootjes verwijderd, zodat ze niet ontsnappen. De onderzoekers nemen nu een speekselmonster af. Dit analyseren ze, samen met de kop van de mug, om te bepalen hoe het virus in het speeksel en de snuit van de mug komt. Hiermee besmetten ze namelijk mensen als ze bijten.

Patrick Landmann

Geursensoren: kleine haartjes vangen onze lichaamsgeur op

Muggen worden aangetrokken door onze geur en adem. Kleine haartjes op de antennes van de mug zijn gevoelig voor bepaalde geurmoleculen. Met een speciaal apparaat registreren de onderzoekers hoe zenuwcellen in de haren op verschillende geuren reageren.

Patrick Landmann

Vrije keuze: twee routes leiden naar verschillende geuromgevingen

De muggen worden in een y-vormige buis geplaatst, waar ze kunnen kiezen tussen twee containers met een verschillende geur. De onderzoekers willen graag weten of muggen die resistent zijn tegen insectenverdelger, andere stoffen aantrekkelijker vinden dan gewone muggen.

Patrick Landmann

Mondstofzuiger: muggen worden richting hun dood geblazen

De muggen worden met een slang in een beker met gif geblazen. Het laboratorium test onder andere nieuwe soorten gif om een variant te vinden die werkt tegen resistente muggen. Iedere beker bevat hetzelfde gif, maar in verschillende doses.

Patrick Landmann

Dodelijke minnaar: mannetje draagt rood gif over tijdens het paren

De onderzoekers smeren steriele mannetjes in met insectengif. De bedoeling is dat ze het gif overbrengen op het vrouwtje als ze paren, zodat ze minder nakomelingen krijgen. Het gif is rood, zodat de onderzoekers kunnen zien hoeveel gif er eigenlijk wordt overgedragen.

Patrick Landmann

Een nieuwe generatie: vrouwtjes kunnen meerdere keren eitjes leggen

Drie dagen na de paring legt het vrouwtje ongeveer honderd eitjes in stilstaand water. Ze kan meerdere keren eitjes leggen zonder opnieuw te paren, maar ze heeft iedere keer wel een nieuw bloedmaaltje nodig. In het laboratorium komen 3000 muggen per dag uit.

Patrick Landmann