Lieveheersbeestje verdedigt zich met bijtend bloed
Lieveheersbeestjes lijken heel lief en schattig, maar schijn bedriegt. Want dit kleine kevertje heeft een geheim wapen om andere dieren op afstand te houden.

Het bloed van het lieveheersbeestje is vreselijk bitter.
'Blijf uit de buurt!' Dat zegt het opvallende dekschild tegen mogelijke vijanden.
En als ze dan toch te dichtbij komen, krijgen ze te maken met het geheime wapen van het lieveheersbeestje – zijn eigen bloed.
Zelfs vogels spugen ze uit
Een lieveheersbeestje dat zich bedreigd voelt, doet vaak alsof het dood is. Maar tegelijkertijd produceert het een gemene, gele vloeistof met de gewrichten van zijn poten.
Deze vloeistof beschermt het tegen aanvallen van bijvoorbeeld mieren en is zo vreselijk bitter dat zelfs vogels, die nou niet echt een goed smaakzintuig hebben, het weer uitspugen.
Dit verdedigingsmechanisme heeft echter één nadeel: de vijand moet heel dichtbij komen, anders werkt het niet.
Ook andere insecten gebruiken chemische wapens
Er zijn nog veel meer insecten die chemische wapens gebruiken.
De insectenversie van het stinkdier – de stinkteek – heeft bijvoorbeeld heel bijzondere klieren in het achterlichaam. Als hij zich bedreigd voelt, besproeien deze klieren de vijand met een stinkende en verlammende vloeistof.
Maar het meest extreme voorbeeld is de bombardeerkever. Dit is een soort bommenfabriek die een gloeiend heet, bijtend en explosief gas produceert en dit afvuurt op zijn tegenstanders.