sugarfree cockroach

Kakkerlakken zijn mutanten

Door hun smaakzin aan te passen, hebben kakkerlakken in een mum van tijd een hekel gekregen aan alles wat zoet smaakt - inclusief gif. Wat wordt hun volgende zet?

5 februari 2014 door Lise Tønner

Sinds midden jaren 1960 lokken ongediertebestrijders kakkerlakken met zoet lokaas in de val.

De Duitse kakkerlak Blattella germanica heeft hier echter iets op gevonden. Door een mutatie in zijn smaakpapillen op te wekken, heeft hij in no time een aversie ontwikkeld tegen alles wat zoet smaakt. Wat eerder zoet was en de kakkerlakken aantrok, is nu bitter, en de insecten houden zich er verre van. De ongediertebestrijders kunnen wel inpakken.

Onderzoekers zijn verbaasd

Onderzoekers van de North Carolina State University in de VS vroegen zich af waarom de Duitse kakkerlak Blattella germanica zich niet meer in de val liet lokken en een hekel aan suiker leek te hebben gekregen. Het insect haalde demonstratief zijn neus op voor het zoete lokaas.

Het zou nog 20 jaar duren voordat onderzoekers van hetzelfde Amerikaanse team de zaak grondig gingen bestuderen. In het voorjaar van 2013 maakten ze de resultaten van hun nieuwe studie bekend. Uit het verrassende resultaat bleek dat de smaakzin van de kakkerlakken in de war leek te zijn.

Mutatie in smaakpapillen

De aversie van de kakkerlakken tegen suiker - met name glucose - wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een mutatie in de smaakpapillen van de insecten. Hierdoor proeven de kakkerlakken zoet nu als bitter en laten ze insectenvallen met zoet lokaas links liggen.

Lees meer over de opvallende onderzoeksresultaten - en de reactie van de ongediertebestrijders - in Wetenschap in Beeld 3/2014, en bekijk een fragment van de proef, waarin de kakkerlakken een portie jam laten staan en de voorkeur geven aan iets hartigs.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: