Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hoe ademen insecten?

Bijen, mieren en sprinkhanen hebben zuurstof nodig om te overleven, maar insecten hebben geen longen. Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet.

Shutterstock

Zuurstof in de lucht is voor alle dieren van levensbelang. De inname ervan gaat via de ademhaling, een deel van het chemische proces dat voedsel tot kleine stukjes afbreekt en er energie uithaalt.

Zuurstof reageert met waterstof, en daarom zijn water en kooldioxide eindproducten van de ademhaling.

Gewervelde dieren die lucht inademen hebben via de longen toegang tot zuurstof in de lucht. In het lichaam wisselen de lucht en het bloed zuurstof en kooldioxide uit.

Insecten lossen het anders op

Geleedpotigen hebben nooit longen ontwikkeld en ademen op een andere manier. Ze vormen een relatief diverse groep van nauw verwante dieren, zoals insecten, duizendpoten, kreeften en spinnen.

Bepaalde kenmerken hebben deze dieren gemeen, zoals een geleed maar stijf uitwendig skelet, dat bescherming biedt tegen uitdroging als ze op het land leven en dat ook mechanische ondersteuning geeft.

Grotere geleedpotigen die in het water leven, zoals kreeften, hebben sterk vertakte uitwendige kieuwen ontwikkeld die een groot oppervlaktecontact met water en dus zuurstof hebben. Geleedpotigen op het land hebben inwendige stelsels van ademhalingsbuisjes of tracheeën ontwikkeld, die via de poriën in het uitwendige skelet in verbinding staan met de buitenlucht.

Het zijn complexe structuren, waarbij de lucht het bloed en de inwendige organen van het dier bereikt door diffusie of door pompbewegingen die door spieren worden opgewekt.

Invloed op de grootte

Zoölogen denken dat het ademhalingssysteem er de oorzaak van is dat geleedpotigen op het land nooit veel groter zijn geworden dan een muis. De oplossing die gewervelde dieren hebben voor hun zuurstofprobleem, longen dus, vormen geen beperking voor hun grootte.

Lees ook:

Waarom zitten zilvervisjes in de badkamer?
Insecten

Waarom zitten zilvervisjes in huis?

4 minuten
Insecten
Insecten

Q&A: Voelen insecten pijn?

2 minuten
Insecten

Insecten zien veel beter dan we dachten

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg