Muggen 1
Dieren - Insecten

De grote muggengids – feiten, fabels en tips die werken

Knoflook, vitamine B en een koud bad. Wat zijn fabeltjes, en wat werkt?

De lange zomeravonden zijn er weer. Je drinkt een koud glas wijn op het terras en kijkt je geliefde diep in de ogen, terwijl de kinderen in de tuin aan het spelen zijn en alles vredig lijkt.

En dan hoor je het: zzziiiii… Dat irritante gezoem dat de komst van de steekbeestjes aankondigt in de paradijselijke tuin. Eerst is er één, dan komt er één bij, en opeens gaat alle aandacht naar de muggen. Vloekend ga je achter de beestjes aan, terwijl je lief jullie jongste troost, die huilt omdat de muggenbulten zo vreselijk jeuken. De avond is verpest.

Dus wat doe je morgen?

Dit werkt niet 1. Gooi vooral veel rauwe knoflook door het eten. Dat is vast ergens goed voor, maar helaas houdt het de muggen niet weg.

2. De hele avond een citronellakaars op tafel is reuzegezellig. Maar muggen worden eerder aangetrokken door het licht en de warmte dan dat de geur ze afschrikt.

3. Er zijn alom dure snufjes verkrijgbaar die hoogfrequente geluiden uitzenden om muggen op afstand te houden. Dat is beslist goeie handel, maar het laat de muggen koud.

4. Een huismiddeltje dat van Australië naar onze breedtegraden is overgewaaid, is een halve limoen met twee kruidnagels erin. Dat ruikt lekker, maar het is nooit bewezen dat het helpt tegen de soorten die in de Lage Landen voorkomen.

5. Eet veel vitamine B. Dat is heel gezond. Maar verwacht niet dat het je beschermt tegen muggenbeten, want dat is niet zo.

Dit werkt wel 1. Haal stilstaand water weg uit de tuin – dus ook het kinderbadje, het vogelbadje, de waterbak voor de hond, de regenmeter en dicht de gaatjes in die decoratieve oude boomstam. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, en elke vrouwtjesmug kan zomaar 200 nieuwe muggen voortbrengen, dus dat wil wat zeggen! Een vijver is prachtig, maar wordt in de loop van de zomer gegarandeerd een kraamkamer voor een paar miljoen muggen.

2. Maai regelmatig het gras. Kort gras droogt sneller dan lang gras. De vochtige bodem onder een hoog grasveld is een heerlijke plek voor muggen. Nadat je het gras hebt gemaaid, kun je dit beter niet laten liggen. De eerste paar dagen wonen de muggen er namelijk nog in. Doe het gras in zakken of in een compostbak en sluit die af.

3. Zet een ventilator op het terras. Dat lijkt misschien een beetje overbodig als de zon onder is en het al lekker afkoelt, maar muggen hebben een bloedhekel aan wind. Ze kunnen niet heel goed vliegen, en een licht briesje is al gevaarlijk voor ze.

4. Bedek jezelf. Draag bij voorkeur ruimvallende kleding met lichte, neutrale kleuren. Muggen steken gemakkelijk door een strak shirt heen. Bovendien worden ze aangetrokken door lichaamswarmte en zweet – en die dringen sneller door strakke kleren heen.

5. Gebruik muggenmelk. Ze houden de muggen niet helemaal weg, maar vooral middelen met DEET zijn effectief. Ook muggenmelk met een hoge concentratie eucalyptus, pepermunt en kamfer hebben een effect.

Feiten over muggen Er zijn wereldwijd 3000 soorten, en voor alle geldt dat alleen de vrouwtjes bloed zuigen. De mannetjes leven van nectar. Muggen kunnen je tot op 50 meter afstand ruiken, en hoewel ze vrij slechte vliegers zijn, komen ze graag naar je toe voor een slokje bloed. Er zijn grote verschillen tussen de mate waarin iemand muggen aantrekt. Dat hangt samen met de geur. Helaas heeft het niets met hygiëne te maken, dus het heeft geen zin om je beter of juist minder goed te wassen om je geur minder aantrekkelijk te maken. Een koud bad verlaagt echter je lichaamstemperatuur, en dat helpt wel. Je bloedgroep maakt de muggen niets uit.

Lees ook:

Insecten

Dit gebeurt er als alle bijen doodgaan

0 minuten
Mosquito stinging
Insecten

Mug: Hoe steken muggen?

0 minuten
Dieren

Enorm project moet al wat leeft voor altijd bewaren

0 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!