De 5 ergste insectensteken

Insectenonderzoeker Justin Schmidt is gespecialiseerd in insectensteken en komt voor in de documentaire Insect Dissection, waarin hij zich laat steken door een spinnendoder. Die wespensoort brengt volgens Schmidt de op twee na dodelijkste steek van de insectenwereld toe. Welk insect de lijst aanvoert lees je hier.

© Shutterstock

‘The king of sting’, Justin Schmidt, heeft zich gespecialiseerd in de diergroep Hymenoptera en is meer dan 1000 keer gestoken door 85 verschillende soorten mieren, wespen en bijen.

De stekendeskundige heeft de pijn ingedeeld volgens een viertrapsschaal waarbij vier het pijnlijkst is. Bij elke insectensteek geeft hij een levendige beschrijving.

Kogelmier: Pijn 4+

© Shutterstock

Pas op waar je je voeten neerzet in de jungle van Zuid- en Midden-Amerika.

De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine.

De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als ‘Pure, intense, uitstralende pijn. Alsof je op gloeiende kolen loopt met een 10 centimeter lange roestige spijker in je hiel’.

Anderen vergelijken de brandende, bonkende pijn, die wel 24 uur kan aanhouden, met neergeschoten worden – vandaar de naam van de mier.

Warrior-wesp: Pijn 4

© Shutterstock

De krijgerwesp Synoeca septentrionalis maakt een geluid alsof hij zit te trommelen.

Als de wesp bedreigd wordt, slaat hij met zijn vleugels tegen zijn lijf, wat doet denken aan een troep marcherende soldaten.

De Midden-Amerikaanse krijgerwesp is extreem agressief en levert je een twee uur durende hel van pijn op, die beschreven wordt als: ‘Marteling: Alsof je aan de lavastroom van een actieve vulkaan wordt vastgeketend.’

Spinnendoder (wesp): Pijn 4

© Shutterstock

Je moet vooral oppassen voor de spinnendoder als je een vogelspin bent.

De spinnendoder komt overal in tropische en subtropische gebieden voor en gebruikt vogelspinnen als broedmachines.

Het vrouwtje zoekt een spin op en verlamt hem met één pijlsnel prikje. Vervolgens wordt de spin naar het hol van de wesp gesleept, waar ze haar eitjes in de spin legt. Als die eitjes uitkomen, staat het eten meteen klaar, en in een paar weken vreten de larven de nog levende spin van binnenuit op.

Al steekt de spinnendoder zelden mensen, Justin Schmidt heeft zijn steek uiteraard getest en beschrijft hem als ‘een enorme stroomstoot waardoor je tegen de vloer slaat en het uitschreeuwt van de pijn. Een haardroger – die aan is – is zojuist in je bubbelbad gegooid.’

Lees hier ook alles over spinnen in Nederland en België

Rode papierwesp: Pijn 3

© Shutterstock

De grote roofwesp heeft een spanwijdte van circa 5 centimeter en leeft voornamelijk van rupsen.

Het nest wordt gebouwd van droog gras en rot hout, dat gemengd wordt met speeksel tot de waterdichte, papier-maché-achtige substantie waar de meeste wespennesten uit bestaan.

Als een wesp gevaar ruikt, druppelt hij gif op het nest om de rest van de kolonie te waarschuwen. De andere wespen rukken uit met getrokken angel, klaar om te steken, wat voelt ‘alsof er bijtend zoutzuur in een sneetje in je huid wordt gegoten’.

Rode maaimier: Pijn 3

© Shutterstock

De rode mieren uit het zuidwesten van de VS hebben het krachtigste gif van alle insecten.

Het gif is ongeveer 40 keer zo sterk als dat van de diamantratelslang, maar gelukkig hebben de mieren er niet zo veel van. De pijn duurt extreem lang, en de mierenbeet is de enige prik waar de haren op je arm van overeind gaan staan.

Het zweet parelt langs je lichaam en de pijn voelt alsof ‘iemand een boormachine gebruikt om je ingegroeide teennagel te bevrijden’.