Hveps
Dieren - Insecten

Bijen- en wespensteken kunnen dodelijk zijn

Ongeveer 5 procent van de bevolking is ernstig allergisch voor bijen- of wespensteken. Voor hen kan een toevallige ontmoeting met deze insecten een dodelijke afloop hebben.

Wespensteken met sterk gif

Bewusteloosheid, buikkrampen en hartritmestoornissen. Dat kunnen de gevolgen zijn van een ongelukkig treffen met een bij, wesp of horzel op een juist zo mooie zomerdag.

Want als wespen, bijen of horzels zich bedreigd voelen, gebruiken ze de angel op hun achterlijf om hun gifzak te legen in het slachtoffer. De zak bevat maar een duizendste gram gif, maar daarin zitten enzymen en stoffen die invloed hebben op de bloedvaten, zenuwen en andere cellen in het lichaam.

Hoewel er jaarlijks maar een paar sterfgevallen door bijen- of wespensteken worden geregistreerd, kun je beter wel naar de dokter gaan als je in je mond of keel wordt gestoken, als je heel vaak wordt gestoken of als je ernstige symptomen ontwikkelt.

Wat is het verschil tussen bijen en wespen?

In de stad komen wespen het meest voor. In de loop van de zomer worden ze agressiever naarmate ze hun voedsel dichter bij de mensen zoeken, hun nest in verval raakt en ze wachten op het einde. En als ze dorst hebben, zijn ze nog meer geneigd om aan te vallen.

Bijen zijn vreedzamer, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, trekken ze hun wapen. Bijensteken zijn meestal minder pijnlijk, maar bevatten wel meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze een langzame dood sterven.

Hoe behandel je een wespensteek?

Met welke van de zoemers je ook in aanraking komt, het resultaat is even giftig. En de beste manier om je tegen bijen- en wespensteken te beschermen, is de beestjes gewoon te vermijden.

Word je toch gestoken, dan moet je de angel en gifzak zo snel mogelijk van je huid schrapen, want de spieren in de zak blijven gif pompen. De pijn kun je verzachten door een schijfje ui op de steek te leggen.

Voor allergische mensen kan een steek dodelijk zijn

Sommige mensen krijgen over hun hele lichaam jeukende bultjes. En in zeldzame gevallen heeft de steek invloed op de bloedsomloop en de hersenen, wat kan leiden tot bewusteloosheid, buikkrampen en hartritmestoornissen.

Als je allergisch bent voor de opgewonden beestjes, kan een steek dit soort nare gevolgen hebben. 5 procent van de bevolking heeft een ernstige allergie. Deze mensen hebben bij een eerdere steek allergische antistoffen aangemaakt die gericht zijn tegen het insectengif. Als zij niet op tijd een adrenaline-injectie en antihistamine krijgen, kan de wespensteek een fatale afloop hebben.

Lees ook:

Insecten

Een van gevaarlijkste dieren van Nederland heeft het deze zomer goed voor elkaar

4 minuten
Insecten

Dit gebeurt er als alle bijen doodgaan

0 minuten
Mosquito stinging
Insecten

Mug: Hoe steken muggen?

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!