Shutterstock/Irina Kozorog
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt

Bijen- en wespensteken kunnen dodelijk zijn

Ongeveer 5 procent van de bevolking is ernstig allergisch voor bijen- of wespensteken. Voor hen kan een toevallige ontmoeting met deze insecten een dodelijke afloop hebben.

Als je door een bij of wesp wordt gestoken, kan dit in het ergste geval leiden tot bewusteloosheid, stuipen en een hartstilstand.

Want als de zoemende zomerinsecten zich bedreigd voelen, hebben ze een angel op hun achterlijf. Deze is verbonden met een gifzak, die ze legen in hun slachtoffer.

De zak bevat maar een duizendste gram gif, maar daarin zitten enzymen en stoffen die invloed hebben op de bloedvaten, zenuwen en andere cellen in het lichaam.

Hoewel er jaarlijks maar een paar sterfgevallen door bijen- of wespensteken worden geregistreerd, kun je beter wel naar de dokter gaan als je in je mond of keel wordt gestoken, als je heel vaak wordt gestoken of als je ernstige symptomen ontwikkelt.

Wat is het verschil tussen bijen, wespen en plooivleugelwespen?

De gewone wesp komt veel voor in steden. In de loop van de zomer wordt hij agressiever naarmate hij zijn voedsel dichter bij mensen zoekt, zijn nest in verval raakt en hij wacht op de dood. Als wespen honger hebben, kunnen ze bovendien extra agressief zijn.

De plooivleugelwesp behoort tot de wespachtigen en heeft dezelfde lichaamsvorm en kleuren als de gewone wesp. Hij is niet erg agressief, maar zijn gif is zeer krachtig en pijnlijk. Dat komt onder meer doordat het gif de pijnopwekkende stof acetylcholine bevat.

Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.

Ken je insect

Hoewel de bij, de gewone wesp en de plooivleugelwesp op elkaar lijken, hebben ze elk hun eigen kenmerken.

Almindelig hveps sidder på et blad
© Shutterstuck/Ger Bosma Photos

Gewone wesp

Je herkent de wesp aan zijn C-vormige lijf en hyperslanke taille.

Hij heeft weinig beharing en een duidelijke zwart-gele tekening.

Stor gedehams sidder på et blad
© Shutterstock/CarlosR

Plooivleugelwesp

De plooivleugelwesp is vooral herkenbaar door zijn grootte van tot wel 4 centimeter.

Daarnaast heeft hij een roodbruine kop en zoemt hij behoorlijk hard.

Honningbi-suger-nektar-af-blomst
© Shutterstock/MMCez

Bij

Vergeleken met de wespen zijn bijen flink behaard en molliger.

Hun pootjes zijn ook korter, en bruinzwart van kleur.

Hoe behandel je een steek?

Met welke van de zoemers je ook in aanraking komt, het resultaat is even giftig. En de beste manier om je tegen bijen- en wespensteken te beschermen, is de beestjes gewoon te vermijden.

Word je toch gestoken, dan moet je de angel en gifzak zo snel mogelijk van je huid schrapen, want de spieren in de zak blijven gif pompen. De pijn kun je verzachten door een schijfje ui op de steek te leggen.

Bij allergie kan steek dodelijk zijn

Sommige mensen krijgen over hun hele lichaam jeukende bultjes. En in zeldzame gevallen heeft de steek invloed op de bloedsomloop en de hersenen, wat kan leiden tot bewusteloosheid, buikkrampen en hartritmestoornissen.

Als je allergisch bent voor de opgewonden beestjes, kan een steek dit soort nare gevolgen hebben. 5 procent van de bevolking heeft een ernstige allergie. Deze mensen hebben bij een eerdere steek allergische antistoffen aangemaakt die gericht zijn tegen het insectengif. Als zij niet op tijd een adrenaline-injectie en antihistamine krijgen, kan de wespensteek een fatale afloop hebben.