beestje in oor top

6 beestjes die je NIET in je oor wilt hebben

Je gehoorgang meet slechts 2,5 cm, maar dat is ruim voldoende voor spinnen, motten en kakkerlakken. Bekijk de huiveringwekkende lijst met onwelkome gasten in het oor.

22 december 2015 door Mikkel Skovbo

Je bent diep in slaap na een lange, vermoeiende dag en voelt het lichte gekriebel op je huid niet. Een harige spin wandelt over je oorlel op zoek naar de ideale schuilplaats. Hij hoeft niet lang te zoeken, want al snel doemt er een soort grot van Ali Baba voor hem op: je gehoorgang.

Zo zou een spin in je hoofd terecht kunnen komen. En dat gebeurt echt! Je uitwendige gehoorgang is 2,5 centimeter lang en heeft een diameter van circa 0,7 centimter. Plaats genoeg dus voor kleine kriebelbeestjes.

Gelukkig zorgt het trommelvlies ervoor dat kleine beestjes niet verder het oor in kunnen kruipen. Maar het is al erg genoeg: de gehoorgang bestaat uit kraakbeen bekleed met huid, haarzakjes en kliertjes. Een vreemd element hier kan pijn, roodheid, gehoorverlies en een stroom van pus veroorzaken.

Dit zijn zes onaangename voorbeelden van beestjes in het menselijk oor:

1. Mot werkt Amerikaan tegen de grond

'Het is bizar, man!' klinkt het enigszins angstig uit de mond van de grote Amerikaan Mikey. Hij is gevloerd door een mot in zijn oor.

'Ik hoor die klootzak rondfladderen in m'n hoofd!'

Gelukkig komen zijn 'vrienden', die er de grootste lol om hebben, hem te hulp met het licht van een mobiele telefoon en een pincet – waarbij ze ontdekken dat zich NOG een dier in de gehoorgang van de arme Mikey bevindt.

2. Made lift stiekem mee

In het oor van een 48-jarige Taiwanese vrouw kruipt een slijmerige larve van een fruitvliegje rond. De made is waarschijnlijk meegelift met een gehoorapparaat dat naast een fruitschaal op een eettafel lag.

De made is druk bezig de huid van de gehoorgang dicht bij het trommelvlies kapot te maken, en de vrouw lijdt hevige pijn. Gelukkig komt alles weer goed als artsen de slijmerige, ongewervelde gasten verwijderen en de patiënt antibiotica geven.

3. Spin bijt zich vast met weerhaken

Klik voor een grote foto. FOTO: Rednet News

Een grote, harige spin kijkt met zijn vier ogen opstandig terug als de arts in de gehoorgang van zijn patiënt kijkt. De spin zit er al vijf dagen en weigert zijn nieuwe, warme menselijke nest te verlaten.

Als de arts het achtpotige insect aanport met een instrument, graaft het zich met zijn haren vol weerhaakjes alleen maar dieper het oor in. De arts moet de koppige gast eruit spoelen met een zoutwateroplossing.

Na de ingreep verdwijnt de vervelende jeuk in het oor van de vrouwelijke patiënt in het Changsha Centraal Ziekenhuis in China. Ze begint te huilen van blijdschap.

4. Krekel zoekt verkoeling

Een Indiase man gaat naar de dokter met jeuk in zijn oor – en komt pas weer thuis nadat er een 7,5 centimeter lange krekel uit zijn gehoorgang is getrokken.

'De krekel is waarschijnlijk in het oor van de man gekropen terwijl hij sliep, en wachtte tot het weer nacht werd,' zegt insectendeskundige Michael Sweet van de Derby University, en hij legt uit dat dit soort krekel overdag vaak een schuilplaats zoekt voor de warmte.

5. Duizendpoot kruipt slapende Chinees binnen

De KNO-arts van het ziekenhuis in het Zuid-Chinese Yangzhou is wel even verbaasd als hij in het oor kijkt van een vrouwelijke patiënt die last van haar oor heeft: hij krijgt een levende duizendpoot in het oog.

Het giftige dier is in het oor van de vrouw gekropen terwijl ze sliep.

De arts doodt het veelpotige dier eerst met een zoutwateroplossing en verwijdert het dan beetje bij beetje met een tangetje.

De vrouw komt er heelhuids van af. De kleine duizendpoot kan een pijn veroorzaken die vergelijkbaar is met een bijensteek. En grotere exemplaren kunnen met hun gifkaken een levensgevaarlijke beet toedienen.

6. Kakkerlak haalt Australiër uit bed

Om half 3 's nachts wordt Hendrik Helmer wakker met hevige pijn in zijn oor. 'Het voelde alsof iemand een spijker in de zijkant van mijn hoofd sloeg of boorde,' vertelt de Australiër aan de BBC.

Hij vreest dat het een giftige spin is en probeert eerst met een stofzuiger zijn oor leeg te zuigen. Als dat niet werkt, haast hij zich naar het ziekenhuis van Darwin.

Hier giet een arts olijfolie in zijn oor, waardoor het beest nog dieper in de gehoorgang kruipt, tot het uiteindelijk stikt in de olie en doodgaat. Dan steekt de arts een tang in Hendriks oor en trekt er een 2 centimeter lange kakkerlak uit. Het grootste insect dat de arts ooit in een oor heeft gezien.

KRUIPKELDER VAN HET OOR

[ Klik voor een grote foto

1. De gehoorgang is het kanaal dat de oorschelp – het uitwendige deel van je oor – met het middenoor verbindt.

2. Het trommelvlies is het membraan dat de gehoorgang afscheidt van het middenoor en het geluid in het oor versterkt. Bovendien voorkomt het dat beestjes verder je hoofd in kunnen kruipen. Als het tenminste intact is ...](http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/insekt-i-oeret-stor.jpg)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: