Insecten

Vlieg

Insecten staan wereldwijd onder druk

Insecten zijn de pijler van een groot deel van het leven op aarde. Insecten zijn de meest diverse soort op aarde en vormen een belangrijk onderdeel van onze ecosystemen. Veel planten zijn afhankelijk van insecten omdat ze deze helpen te bestuiven. Bovendien zijn insecten een voedselbron voor allerlei dieren, zoals vogels, kikkers en hagedissen. De dieren die insecten op het menu hebben, zijn vaak zelf prooidieren, en daarmee vormen insecten een belangrijke schakel in de voedselketen. De insecten op aarde staan ​​echter onder druk: naar schatting loopt 40 procent van alle insectensoorten terug en wordt een derde van de insecten wereldwijd direct bedreigd. De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van verloren leefgebieden, klimaatverandering en de insecticiden die onder meer in de landbouw worden gebruikt. Bekijk onze artikelen en volg hier de wetenschap van insecten.

Wat kenmerkt insecten?

Insecten worden gekenmerkt door een uitwendig skelet (een zogeheten exoskelet), een drieledig lijf, voelsprieten en drie paar poten. Ze verschillen dus van spinnen en teken, die vier paar poten en een tweeledig lichaam hebben.

Veruit de meeste insecten leggen eitjes, maar een paar soorten, zoals bladluizen, baren levende jongen.

Wat eten insecten?

Het dieet van insecten is afhankelijk van de soort. Ongeveer de helft van de insecten eet plantaardig materiaal of drinkt plantensap.

Volgroeide huisvliegen eten helemaal niet en sterven van de honger. Vaak eindigen ze echter als voedsel voordat de hongerdood optreedt.

Sommige insecten, zoals sprinkhanen en lieveheersbeestjes, eten andere insecten, terwijl bedwantsen en de meeste muggen bloed drinken van dieren en mensen.

Insect op een takje

© Shutterstock

Insecten als voedsel

Veel insecten kunnen door mensen worden gegeten, en circa 2 miljoen mensen eten ze dan ook dagelijks.

Insecten als krekels en sprinkhanen zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Daarom wordt er ook onderzocht hoe de insecten kunnen worden ingezet als alternatief voor verschillende soorten vlees.

De vleesindustrie legt een groot beslag op hulpbronnen en ruimte en is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in de wereld. En naarmate de wereldbevolking toeneemt, zal er nog meer behoefte aan eiwitten zijn.

Sprinkhanen als voedsel

© Shutterstock

Het gevaarlijkste dier op aarde is een insect

Het gevaarlijkste dier ter wereld is de mug, die meer mensen doodt dan haaien, slangen en spinnen bij elkaar.

Het stekende insect is verantwoordelijk voor een miljoen doden per jaar, omdat hij levensbedreigende ziekten als knokkelkoorts en malaria doorgeeft.

Naast de vele jaarlijkse sterfgevallen worden er ook elk jaar honderden miljoenen mensen ziek nadat ze bezoek hebben gehad van het besmettelijke insect.

Mug

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 3