In de film: Wat zou er gebeuren als je een beer cocaïne gaf?

In de film Cocaine Bear richt een beer onder invloed een bloedbad aan – maar wat zou er eigenlijk echt gebeuren als een beer cocaïne snoof?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

In 1985 werd er in het Chattahoochee National Forest in Georgia, VS, een dode zwarte beer gevonden. Ernaast lag een lege plunjezak die een smokkelaar bij een vliegtuigcrash was verloren.

Uit een sectie bleek later dat de zak vol cocaïne had gezeten, die de beer had opgegeten.

De doodsoorzaak was een overdosis, en onderzoekers vroegen zich af hoe de beer zich gedroeg toen hij high was. Ging hij door het lint en vernielde hij alles om zich heen? Of was hij de gelukkigste beer op aarde?

Signaalstoffen brengen vuurwerk

Van de eerste snuif tot zijn laatste adem doorliep de beer een spectrum van emoties – van prettig tot angstaanjagend. Dat komt omdat cocaïne de effecten versterkt van de signaalstoffen dopamine, serotonine en noradrenaline in de hersenen, die stimulerend en motiverend werken en gevoelens van euforie, onoverwinnelijkheid en opgetogenheid opwekken.

De beer voelde zich dus waarschijnlijk heerlijk – tot het te veel werd.

Als een cocaïnevergiftiging dreigt, raakt het zenuwstelsel overprikkeld, waardoor de beer rusteloos, nukkig en agressief kan zijn geworden, met grote pupillen en een razend hart.

Een overdosis cocaïne tast een aantal organen aan, maar waarschijnlijk maakte een beroerte of hartstilstand een abrupt einde aan de roes van de beer.

Cocaïne laat het hart werken

Het hart maakt overuren als er cocaïne in het bloed zit. De verhoogde druk beperkt de zuurstoftoevoer, wat kan leiden tot een hartstilstand.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Hart heeft meer zuurstof nodig

Cocaïne stimuleert het sympathische zenuwstelsel, dat de hartslag verhoogt en hartspieren sneller laat samentrekken. Hierdoor neemt de behoefte aan zuurstof toe.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Cocaïne blokkeert zuurstoftoevoer

Tegelijk vernauwt cocaïne de bloedvaten en klonteren bloedplaatjes samen. Dit beperkt de toevoer van zuurstof naar organen, waaronder het hart, dat al in overdrive was.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hart kan het niet meer aan

Omdat er meer zuurstof nodig is dan er beschikbaar is, komt de hartspier onder druk te staan. Zonder zuurstof kan hij niet meer samentrekken en het bloed door het lichaam pompen, en het hart stopt.