Huisdieren voorkomen overgewicht en allergie bij kinderen

Baby’s die met ten minste één huisdier samenleven, zijn later in het leven veel beter beschermd tegen overgewicht en allergie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uit Canada.

Als baby’s met huisdieren samenleven, gaat de populatie van twee nuttige soorten darmbacteriën omhoog.

© Shutterstock

Als je kleine kinderen hebt, maar nog geen harige viervoeter, dan is er alle reden om daar nog eens goed over na te denken.

Huisdieren met een vacht hebben namelijk een opvallend positief effect op het risico van baby’s om later in hun leven overgewicht en allergie te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door wetenschappers van onder meer de University of Alberta in Canada.

Hoeveelheid goede darmbacteriën verhoogd

Ze namen ontlastingsmonsters van in totaal 746 Canadese baby’s, van wie ruim de helft een huis deelde met ten minste één harig huisdier – in 70 procent van de gevallen een hond.

Ze ontdekten een duidelijk verband tussen de aanwezigheid van een huisdier en een hoger niveau van Ruminococcus en Oscillospira. Deze twee bacteriën zijn eerder in verband gebracht met een lager risico op jeugdallergieën en overgewicht.

‘Het gehalte van de bacteriën wordt verdubbeld als er een huisdier in huis is,’ aldus Anita Kozyrskyj, epidemoloog aan de University of Alberta en een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden.

Huisdieren beïnvloeden foetus

Ze legt uit dat het positieve effect van de huisdierbacteriën ook optreedt bij kinderen die nog in de buik van hun moeder zitten.

Als ouders hun huisdier wegdoen nadat het kind geboren is, heeft het dus toch een positief effect op het kind gehad.

Deze ontdekking kan verregaande gevolgen krijgen.

‘Het is niet onrealistisch om te denken dat de farmaceutische industrie een supplement met deze bacteriën zal ontwikkelen,’ zegt Kozyrskyj.