Shutterstock
Hond honden

Honden kunnen huilen van het blije weerzien

Een hond die wordt gescheiden van zijn baasje, kan zich via tranen nog meer aan hem of haar binden.

Als je je inbeeldt dat je hond wel zal huilen van vreugde als je thuiskomt van je werk, dan heb je helemaal gelijk.

Volgens een groep Japanse onderzoekers worden de ogen van de hond veel natter wanneer het baasje er de hele dag zonder viervoeter op uit is geweest dan wanneer hij of zij de hele dag thuis is gebleven.

De onderzoekers achter de studie denken dat huilen voor honden een manier kan zijn om zich nauw met hun baasje te verbinden – en de studie wees dan ook uit dat mensen een hondje met waterlanders schattiger vinden dan een hond die zijn emoties niet uit met tranen.

Honden huilen 10 procent meer bij het weerzien

Om na te gaan hoeveel een hond huilde als het baasje thuiskwam, gebruikten de onderzoekers Schirmers tranentest.

Door papier onder de ogen van de honden aan te brengen, maten ze hoeveel tranen er gewoonlijk over hun wangen liepen. Dit vergeleken ze met een test waarbij het baasje net weer terugkwam.

Het experiment werd gedaan met 18 honden, die gemiddeld 10 procent meer huilden als ze weer in de armen van hun baasje waren. Bekende mensen die niet hun baasje waren, hadden geen effect.

Een van de theorieën waarmee de onderzoekers de reactie proberen te verklaren was dat de honden emotioneel geraakt zijn – en dat ze dat aan hun baasjes willen laten zien.

Dus deden de onderzoekers een ander experiment, waarbij ze de honden oogdruppels gaven met het hormoon oxytocine.

Oxytocine komt onder meer vrij bij sociale interactie en emotionele reacties, en toen de honden het via hun ogen kregen, kwamen de tranen op gang.