Ze zijn best lief, maar ze veroorzaken heel wat CO2-uitstoot.

© Shutterstuck

Honden en katten zijn CO2-zondaars

Eén manier om iets aan de CO2-uitstoot te doen is minder vlees eten. Maar dat is lastig voor honden en katten, die immers echte carnivoren zijn. Huisdieren zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de westerse vleesconsumptie.

4 augustus 2017 door Berit Viuf

Je hond kijkt je smekend aan en je kat maakt miauwend rondjes om het etensbakje. Het is tijd voor een nieuwe portie speciaal geproduceerde stukjes vleeseiwitten. Je huisdier eet zelfs vaak meer vlees dan jij. 

De vleesproductie levert een aanzienlijke bijdrage aan het CO2-gehalte in de atmosfeer, en nu heeft een Amerikaanse wetenschapper uitgerekend voor hoeveel daarvan de 162 miljoen honden en katten in de VS verantwoordelijk zijn via hun voer.

Honden- en kattenvoer bevat doorgaans meer vlees dan een mensenmaaltijd, en dat is in de cijfers te zien: huisdieren verbruiken zo’n 25 procent van de totale vleesconsumptie in de VS.

Dat leidt tot de uitstoot van 64 miljoen ton CO2 per jaar of de uitstoot van 13,6 miljoen auto’s. 

Lekker eten voor Fikkie en Simba 

Omdat huisdieren veelal als gezinsleden worden beschouwd, worden ze niet meer met de restjes opgescheept. Luxevoer dat meer vlees bevat dan gewoon voer verkoopt steeds beter. 

Daarnaast schaffen bijvoorbeeld Chinezen en Brazilianen steeds meer huisdieren aan naarmate de levensstandaard verbetert. De verwachting is dan ook dat de CO2-afdruk van huisdieren de komende jaren groter wordt. 

Huisdier hoeft niet de deur uit

Huisdieren helpen tegen allergie en stress en zijn goed voor je geestelijke gezondheid. Daarom hoeven ze niet gelijk de deur uit, maar het onderzoek is wel een wake-up call voor de diervoederindustrie.

Huisdieren eten gedeeltelijk dezelfde soorten vlees als mensen, maar een hond heeft geen steak nodig.  

Honden en katten kunnen prima toe met bijproducten van de vleesindustrie, zoals pink slime, waar qua voedingswaarde niets mis mee is, maar dat er niet appetijtelijk uitziet. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: