Hersenparasieten creëren zombies

Wat de slak en de mier in deze filmpjes overkomt, wens je je ergste vijand niet toe. Parasieten nemen de controle over hun hersenen over.

Snail parasite

Het wemelt in de natuur van de hersenparasieten. Sommige vallen alleen dieren aan, maar andere deinzen er niet voor terug om ook mensen te besmetten.

De parasieten nemen de controle over hersenen en lichaam van hun slachtoffer over, zodat ze hun levenscyclus kunnen voltooien. Schimmels, wormen en microscopische amoebes hebben allerlei wrede trucjes om dieren en mensen te besmetten en uiteindelijk te doden.

Lees hier meer over hersenparasieten:

Video: marionetten

Dit zijn twee angstaanjagende voorbeelden van hersenparasieten in de dierenwereld. In het eerste fragment wordt een barnsteenslak besmet door een platworm, die zijn voelhoorns eruit laat zien als een made: een lekker hapje voor de vogels die het einddoel van de parasiet zijn. In de tweede video worden mieren en andere dieren besmet met schimmelsporen van de parasitaire Ophiocordyceps unilateralis. Zijn slachtoffers bijten zich ergens in de hoogte vast, waarna de schimmel door de kop van de mier breekt en zijn sporen over andere mieren strooit.

Slak:

Mier: