Shutterstock

Groot onderzoek: Deze honden lijden het meest in de hitte

Schedelvorm en gewicht zijn van grote invloed op het risico dat je hond loopt om ziek te worden in de hitte. Want hoewel onze trouwe viervoeters via hun poten zweten, zijn sommige rassen vanwege doorfokken extra kwetsbaar in de hitte.

Als de zon aan een wolkeloze hemel staat te branden en je interne themostaat onder druk staat, zorgen duizenden zweetklieren over je hele lichaam ervoor dat er hitte afgevoerd wordt.

Maar bij honden werkt het anders. Ze hebben alleen zweetklieren in hun snuit en poten en moeten hun toevlucht nemen tot andere methoden om van de overtollige warmte af te komen.

Op thermische foto’s is de hondentong rood omdat die het warmst is. Via de tong wordt een groot deel van de lichaamswarmte afgevoerd.

©

Hijgen koelt hondenlijf

En nu hebben Britse onderzoekers van de universiteit Nottingham Trent uitgezocht welke hondenrassen het zwaarst te lijden hebben onder hoge temperaturen.

In een nieuw, groot onderzoek spitten de wetenschappers gegevens door van meer dan 900.000 bezoekjes aan Britse dierenartsen in 2016. En de conclusie is helder: sommige honden kunnen veel slechter tegen hitte dan andere. Met name gewicht, leeftijd, ras en schedelvorm lijken beslissende factoren te zijn.

Kortsnuiten lijden in de hitte

Uit de cijfers van het onderzoek blijkt onder meer:

  • In totaal 390 honden hadden hittegerelateerde problemen tijdens de onderzochte periode. 56 daarvan zijn hieraan gestorven.
  • Grote honden van meer dan 50 kilo doen het drie keer zo slecht in de hitte als keffertjes van onder de 10 kilo.
  • Honden ouder dan 12 jaar lopen een groter risico om ziek te worden in de hitte.

De onderzoekers ontdekten ook dat specifieke rassen vaker voorkomen in de statistieken: honden met een korte snuit, zoals de Engelse en Franse buldog, zijn twee keer zo kwetsbaar als bijvoorbeeld de beagle en de border collie. De chowchow, die bekendstaat om zijn losse vacht, heeft het het zwaarst.

De chowchow, die bekendstaat om zijn blauwe tong en losse vacht, heeft volgens de onderzoekers het meest te lijden onder de hitte.

© Shutterstock

Verrassende resultaten

De buldog bleek ook bij eerdere experimenten extra gevoelig voor hitte, maar sommige uitkomsten van het onderzoek verrasten de wetenschappers.

Zo blijkt dat de golden retriever maar liefst 2,7 keer zo veel kans heeft om ziek te worden bij heet weer als bijvoorbeeld de labrador, ‘hoewel ze even groot zijn’, zoals de onderzoekers zelf schrijven. Nog verrassender is dat de greyhound zelfs een 4,26 keer zo groot risico heeft om ziek te worden als een labrador.

De ontwikkeling van de schedel van wolf tot buldog

Bij meerdere hondenrassen is de anatomie na jaren doorfokken niet meer gezond te noemen. Zo raken grote rassen makkelijk oververhit, vooral de honden die moeilijk ademhalen, en krijgen ze vaker te maken met botkanker.

Heel kleine hondjes hebben juist moeite om warm te blijven, en hun schouders en heupen raken makkelijk uit de kom. Pekinezen, buldogs en andere kortsnuiten kunnen niet goed rennen doordat ze te weinig zuurstof krijgen.

Buldogs hebben zo veel moeite met ademhalen en koel blijven dat de Nederlandse overheid het heeft verboden om te blijven fokken met kortsnuiten. Deze honden moeten een kilometer kunnen afleggen in 12 minuten en mogen daarna hooguit een kwartier nodig hebben om weer op adem en temperatuur te komen.

De kaak van kortsnuiten is vaak te kort voor de tanden. De oogkassen zijn soms zo klein dat de ogen nauwelijks blijven zitten. De huidplooi boven de snuit van een buldog moet regelmatig gereinigd worden, net als de ogen, en de meeste pups worden met een keizersnede gehaald omdat de kopjes te groot zijn voor het lichaam van de moeder.

© Shutterstock

15.000 jaar geleden: oerwolf getemd

Een inmiddels uitgestorven wolvensoort ging rond 15.000 jaar geleden een bondgenootschap aan met de mens. Een wolvenschedel heeft lange, sterke kaken om prooien efficiënt te doden.

1860: Stierenhond

De buldog hielp de boer met zijn stieren. De neus is teruggetrokken zodat de hond kan blijven ademhalen als hij zijn tanden in een stier heeft gezet.

1906: Schedel verkort

De buldog wordt nu gefokt als huisdier, en de typische kenmerken worden overdreven. De kop wordt breder dan hij lang is, en de onderbeet verergert.

© Shutterstock

2004: Extreme onderbeet

Doordat fokkers zich richtten op de onderbeet en de huidplooi boven de snuit zou de buldog geen stier meer kunnen vasthouden.