Stan Tekiela Author/Naturalist/Wildlife Photographer/Getty Images

Griezelige gezichten in het donker

Dieren in het donker zijn moeders mooiste niet – maar hun grimmige gezicht helpt ze met levensbelangrijke zaken in het donker.

Spookogen

© Dante Fenolio/SPL

Zelfs het kleinste beetje licht wordt benut

De bijzondere familie van de parelmoervissen leeft vooral in het halfdonker, 200-600 meter onder het zeeoppervlak. De lichte ogen steken als buizen uit de kop. Met die vorm en kleur benutten de vissen elk beetje zonlicht dat tot ze doordringt.

Vlekken voor ogen

© Daniel Heuclin/NaturePL

Grottenolm doet niet meer aan ogen

De olm leeft in de grotten van Zuid-Europa. Omdat daar geen licht komt, heeft het dier geen behoefte aan ogen, die dan ook gekrompen zijn tot twee vlekjes. Tegelijk heeft de olm kieuwen ontwikkeld, zodat hij altijd onder water kan blijven.

Voorliefde voor warmte

© Pete Oxford/NaturePL

Slang zoekt naar lichaamswarmte

In het donker wikkelt de groene hondskopboa zich rond een tak en wacht tot er een knaagdier langskomt. De boa heeft de langste giftanden van alle slangen en vindt zijn prooi met behulp van warmtegevoelige zintuigen op zijn kaak.

Kreukelzone

© Merlintuttle.org/SPL

Huidplooi laat sap in de bek druipen

Vrouwtjesvleermuizen van de soort Centurio senex peinzen niet over een facelift. De vleermuis eet overrijp fruit, en via de huidplooien druipt het sap in haar bek. Tijdens de paartijd trekt het mannetje een witte vachtplooi over zijn kin, die in het donker goed te zien is.

Tentakeltronie

© Stan Tekiela Author/Naturalist/Wildlife Photographer/Getty Images

22 tentakels voor de tast

De stermol heeft waarschijnlijk de raarste snuit van het dierenrijk, bestaande uit 22 zogeheten neustentakels. Elke tentakel bevat 25.000 fijngevoelige receptoren, die de mol gebruikt om razendsnel wormen en andere diertjes in de bodem te vinden.

Peuteraar

© Thorsten Negro/Getty Images

Primaat met gele ogen regeert ’s nachts

Het vingerdier peutert met zijn lange vingers larven uit hun holletje. Dit grootste nachtzoogdier op aarde leeft alleen in Madagaskar. Zijn ogen zijn geel door een reflecterende laag die het nachtzicht bevordert.