Shutterstock
Meisje met allergie houdt kat vast

Gentechnologie maakt katten allergievrij

Wetenschappers gaan de strijd aan met jeukende ogen en loopneuzen. Door twee kleine dingen in het DNA van katten te veranderen, hopen ze kattenallergie voorgoed uit te bannen.

Niezen, lastig ademen en rode ogen.

Kattenallergie treft zo’n 15 procent van de wereldbevolking. En dat aantal neemt toe.

Maar nu hebben Amerikaanse onderzoekers mogelijk een oplossing gevonden.

Door twee genen in de cellen van huisdieren te veranderen, hebben onderzoekers het eiwit dat allergische reacties veroorzaakt weten te verwijderen.

Zo is een kat mét vacht, die iedereen kan verdragen, ineens een stuk dichterbij.

Kleine boosdoener veroorzaakt grote schade

Verreweg de meeste allergische reacties op het populaire huisdier worden veroorzaakt door het piepkleine, onopvallende eiwit Fel d 1.

Het eiwit zit in het speeksel en de tranen van katten en komt in hun vacht terecht als ze zich met hun tong wassen. Van daaruit dringt het elk denkbaar hoekje en gaatje van het huis binnen als de huisdieren hun vacht verliezen.

Daarom ben je allergisch voor katten

Toekomstscenario: Zachte, harige katten die iedereen kan verdragen

In de nieuwe studie analyseerden onderzoekers het genetisch materiaal van 50 katten en wezen ze twee genen aan, CH1 en CH2, die het allergene eiwit Fel d 1 aanmaken.

Daarna bekeken ze de genomen van acht soorten wilde katten. En dat bracht grote verschillen aan het licht in de kattengenen.

Dit bracht de wetenschappers op het idee om de genen te veranderen zonder dat onze harige vrienden er last van hebben.

Met het genetische gereedschap CRISPR veranderden ze daarna de twee genen die het kleine schadelijke eiwit aanmaken – zonder andere genen te vernietigen.

En daarmee zijn we volgens de onderzoekers een stuk dichter bij een 100 procent allergievrije methode, die veel effectiever is dan bijvoorbeeld vaccins en speciale voeding.

Kat ligt op de bank

De meeste katten zijn bedekt met miljoenen haren. En het zijn juist de eiwitten op de haren die allergische reacties veroorzaken.

© Shuttestock