Drie wilde dieren laten zien hoe je de dood op afstand houdt

Onderzoekers duiken in de spectaculaire cellen en genen van stokoude dieren om ze het geheim van een bijna eeuwig leven te ontfutselen.

© Frans Lanting/Getty Images

Al leven mensen steeds langer, er zijn dieren die de dood op afstand houden met een schild tegen kanker en veroudering, of door opnieuw geboren te worden.

1. Groenlandse haai

© Doug Perrine/NaturePL

Hoewel de Groenlandse haai langzaam is, een lage lichaamstemperatuur heeft en in veel gevallen blind is, kan hij zeker 272 jaar worden. Zijn levensduur dankt hij aan de aanpassing aan de ijskoude poolomgeving, die zijn stofwisseling tot een minimum beperkt. Zo verslijt zijn lichaam nauwelijks. Het leven in de Noordelijke IJszee lijkt ook de andere functies te hebben bevroren, waardoor het hart eens per 12 seconden klopt en de puberteit pas begint als de haai minstens 100 is.

2. Naakte molrat

© Frans Lanting/Getty Images

Onder de Oost-Afrikaanse savanne leidt de naakte molrat een bijzonder leven. Hij voelt geen pijn, kan tot 25 minuten zonder zuurstof leven en wanneer onderzoekers kankercellen bij hem inspuiten, voorkomt het dier dat er een tumor uit ontstaat. Ook blijkt hij schade die de zogeheten vrije radicalen aan de cellen toebrengen bij het omzetten van voedsel in energie, te kunnen repareren.

3. Japanse kwal

© Takashi Murai

De Japanse kwal Turritopsis dohrnii is in wezen onsterfelijk. Een volgroeid en geslachtsrijp dier kan zichzelf bij verwondingen of honger terugbrengen tot zijn poliepstadium. Van hieruit begint de kwal aan een krakend verse nieuwe versie van zichzelf.