Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Frans Lanting/Getty Images
Dieren

Drie wilde dieren laten zien hoe je de dood op afstand houdt

Onderzoekers duiken in de spectaculaire cellen en genen van stokoude dieren om ze het geheim van een bijna eeuwig leven te ontfutselen.

Al leven mensen steeds langer, er zijn dieren die de dood op afstand houden met een schild tegen kanker en veroudering, of door opnieuw geboren te worden.

1. Groenlandse haai

© Doug Perrine/NaturePL

Hoewel de Groenlandse haai langzaam is, een lage lichaamstemperatuur heeft en in veel gevallen blind is, kan hij zeker 272 jaar worden. Zijn levensduur dankt hij aan de aanpassing aan de ijskoude poolomgeving, die zijn stofwisseling tot een minimum beperkt. Zo verslijt zijn lichaam nauwelijks. Het leven in de Noordelijke IJszee lijkt ook de andere functies te hebben bevroren, waardoor het hart eens per 12 seconden klopt en de puberteit pas begint als de haai minstens 100 is.

2. Naakte molrat

© Frans Lanting/Getty Images

Onder de Oost-Afrikaanse savanne leidt de naakte molrat een bijzonder leven. Hij voelt geen pijn, kan tot 25 minuten zonder zuurstof leven en wanneer onderzoekers kankercellen bij hem inspuiten, voorkomt het dier dat er een tumor uit ontstaat. Ook blijkt hij schade die de zogeheten vrije radicalen aan de cellen toebrengen bij het omzetten van voedsel in energie, te kunnen repareren.

3. Japanse kwal

© Takashi Murai

De Japanse kwal Turritopsis dohrnii is in wezen onsterfelijk. Een volgroeid en geslachtsrijp dier kan zichzelf bij verwondingen of honger terugbrengen tot zijn poliepstadium. Van hieruit begint de kwal aan een krakend verse nieuwe versie van zichzelf.

Lees ook:

Bestaat prostitutie in het dierenrijk
Overleven

Dieren verdienen de kost met prostitutie

2 minuten
Dieren

Kunnen dieren een natuurramp voelen aankomen?

1 minuut
Cannabis
Overleven

Waarom worden dieren niet stoned?

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg