Er zijn honderden miljoenen huizen waar katten wonen en het dier is een van de meest voorkomende huisdieren ter wereld.
Maar net als elke andere huisgenoot kunnen ook onze harige vrienden ziek worden. Daarom is het goed om te weten op welke symptomen je als kattenbaasje vooral moet letten, en welke verschijnselen gewoon door ouderdom veroorzaakt worden.
Nu hebben onderzoekers van The Royal Veterinary College in Londen gezondheidsgegevens van maar liefst 18.249 katten bekeken en de meest voorkomende ziekten bij de huisdieren in Groot-Brittannië gerangschikt.
Het doel van de studie was om de meest voorkomende ziekten bij huiskatten te identificeren en te bekijken hoe de aandoeningen varieerden op basis van leeftijd en geslacht.
Daartoe werd er een willekeurige steekproef van meer dan 18.000 katten gedaan uit een database van maar liefst 1.255.130 katten in Groot-Brittannië.
De Britse korthaar was met 3,01 procent het meest voorkomende ras in de selectie. Daarna kwamen de ragdoll en bengaal, met respectievelijk 1,82 en 1,22 procent van alle katten in de selectie.
De onderzoekers keken ook naar gezondheidsgegevens van onder andere de langharige kat Maine coon, Perzische katten en siamezen, een van de oudste kattenrassen.
Eén ziekte staat bovenaan de lijst
Uit de gezondheidsdossiers van de katten bleek dat de dieren gemiddeld één aandoening of ziekte per jaar kregen. Mannelijke en oudere katten hadden echter een hoger risico om verschillende aandoeningen tegelijk te hebben.
De meest voorkomende ziekte onder de katten in het onderzoek was tandvleesontsteking, goed voor 15,23 procent van alle diagnosen. Dit werd gevolgd door overgewicht – 11,58 procent van de diagnoses. En 9,23 procent van de aandoeningen bij de katten was wat de onderzoekers ‘algemene gebitsziekte’ noemen.
Bekijk de lijst: Dit zijn de meest voorkomende ziekten bij Britse huiskatten
De lijst is gebaseerd op dierenartsdossiers van 18.249 Britse katten van verschillende rassen. De Britse korthaar komt het meest voor in de steekproef.
- Tandvleesaandoeningen
- Overgewicht
- Gebitsaandoeningen
- Overgroeide nagels
- Vlooienbeten
- Hartruis
- Gewichtsverlies
- Braken
- Abcessen
- Diarree
- Vachtaandoeningen
- Ondergewicht
- Wonden
- Verhoogde stofwisseling
- Chronische nierziekte
- Anorexia
- Oogontsteking
- Ongediagnosticeerde aandoeningen
- Overgevoeligheid voor vlooienbeten
- Artrose
- Verwondingen na kattenbeten
- Blaasontsteking
- Kreupelheid
- Wondproblemen na een operatie
- Hartritmestoornissen
- Oorontsteking
- Overmatig vachtverzorging
- Constipatie
- Slechte levenskwaliteit
- Verkeersongelukken
Bovendien was er een groot statistisch verschil tussen mannetjes- en vrouwtjeskatten. Zo hadden poezen een hoger risico op wondproblemen na operaties, overmatige vachtverzorging, overgevoeligheid voor vlooien, te snelle stofwisseling en overgroeide nagels.
Katers kampten daarentegen vaker met tandvleesontsteking, hartruis, overgewicht, kreupelheid, abcessen, verwondingen door kattenbeten en verkeersongelukken.
Ook leeftijd speelt een belangrijke rol bij sommige aandoeningen. De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat katten jonger dan acht jaar meer kans hadden op verwondingen door kattenbeten, vlooienbeten en wondproblemen na een operatie. Bovendien kregen ze vaker een verkeersongeluk.
De oudere katten hadden dan weer meer kans op hartruis, kreupelheid en blaasontsteking.
De onderzoekers geloven dat de bevindingen dierenartsen en katteneigenaren kunnen helpen om prioriteiten te stellen bij de verzorging van katten. Tegelijkertijd benadrukken ze dat de meest gangbare ziekten bij onze katten te voorkomen zijn.