Shutterstock
Haj under vand sanser

Dieren hebben superzintuigen

De bijzondere neus van de stermol bevat 25.000 tastorganen. Daarmee spoort het stekeblinde roofdier diep onder de grond zijn prooien op. Hier zie je de superzintuigen van de stermol en drie andere dieren in actie.

De stermol zoekt wormen in totale duisternis, de hamerhaai vangt elke spierbeweging op de zeebodem op en de narwal voelt weersveranderingen aankomen.

De zintuigen van sommige dieren overtreffen die van mensen veruit. En vooral zeedieren hebben ronduit superzintuigen.

Haaien vangen hartslag van prooien op

Hamerhaaien zijn uitgerust met een soort elektrische 'vleesdetector'. De onderkant van hun markante kop zit vol met zogeheten ampullen van Lorenzini, die het kleine beetje elektriciteit opvangen dat vrijkomt bij een spierbeweging of een hartslag van een prooidier.

Het fragment is Engelstalig en niet ondertiteld.

Superzintuigen van dolfijnen versturen echo

Echolocatie is een van de handigste superzintuigen. Dolfijnen produceren klikgeluiden met luchtzakjes rond hun ademgat, die ze versterken en richten met een olieachtig orgaan in hun voorhoofd, de meloen.

Als de geluidsgolven op bijvoorbeeld de zwemblaas van een vis stuiten, wordt de echo teruggekaatst naar de dolfijn, die zich dan op zijn prooi stort.

Het fragment is Engelstalig en niet ondertiteld.

Narwal voorspelt het weer

De indrukwekkende slagtand van de narwal is meer dan een wapen in de paartijd. De tand zit vol gevoelige zenuwen en vormt een superzintuig. Hij pikt veranderingen in de luchtdruk en temperatuur op, zodat de narwal weersveranderingen ziet aankomen.

Narwallen gebruiken hun tand vooral om het zoutgehalte van het water te meten. Als het zoutgehalte laag is, vriezen hun ademgaten sneller dicht, en ze zoeken dan een plek op waar ze minder gevaar lopen om te verdrinken.

Het fragment is Engelstalig en niet ondertiteld.

Vampiervleermuis ziet warmte

Er zijn nog veel meer voorbeelden van superzintuigen in het dierenrijk. Zo vangt de vampiervleermuis warmte op met zijn ogen.