Acceleratie en topsnelheid
SNELSTE REACTIE
- Goud: Draculamier, 0,000023 seconden, 90 m/s
- Zilver: Termiet, 0,000025 seconden, 67 m/s
- Brons: Kikkervis, 0,006 seconden

Hap! Kaken klappen dicht met recordsnelheid
Op hogesnelheidsbeelden is te zien dat de draculamier zijn kaken in 0,000023 seconden op elkaar klapt. Dat is 5000 keer zo snel als met je ogen knipperen. De topsnelheid bedraagt 324 km/h en de acceleratie kan meer dan 10.000.000 g bereiken.
De snelheid wordt bereikt doordat de mier zijn kaken tegen elkaar drukt tot de spanning zo hoog is dat de ene kaak over de andere schuift en ze dichtklappen.
LEES OOK: Bekijk de lelijkste dieren ter wereld en stem op je favoriet
VIDEO: Zie de mierenkaken dichtklappen in superslow-motion
Draculamieren gebruiken hun kaken voor de aanval en de verdediging. Zo jagen ze op giftige miljoenpoten, die ze snel doden voordat ze zelf gebeten worden.
GROOTSTE TOPSNELHEID
- Goud: Slechtvalk, 320-390 km/h (snelste in de lucht)
- Zilver: Merlijn, 130 km/h (snelste in water)
- Brons: Cheetah, 120 km/h (snelste op het land)

Zwaartekracht is pure doping
Snelheid is een deugd in de wereld van roofdieren. Hoe sneller een roofdier is, hoe kleiner de kans dat hij verhongert. Daarom zijn veel snelle dieren van de planeet roofdieren.
De snelste van allemaal is de slechtvalk, die meer dan 300 km/h kan halen. De valk bereikt deze duizelingwekkende snelheid door zijn vleugels en poten tegen zijn lichaam te vouwen, waardoor hij een druppelvorm aanneemt.
Anders dan snelle dieren te water en op het land heeft de slechtvalk voordeel van de zwaartekracht en kan hij in zijn duik naar een prooi 25 g verdragen. Ter vergelijking: getrainde jachtvliegers kunnen slechts 8-9 g aan.
SNELSTE SLAG

Bokser van de zeebodem geeft linkse directe
Als een bokser slaat de bidsprinkhaankreeft met zijn hamerachtige klauwen op mosselen en krabben tot hun schelpen barsten.
Het dier bokst met een versnelling van 150.000 m/s2 – denk aan een pistoolkogel – wat betekent dat het beest theoretisch meer dan 100 stoten kan uitdelen in de tijd die nodig is om met een oog te knipperen.
VIDEO: Zie hoe de bidsprinkhaankreeft een heremietkreeft verpulvert
De klauwen van de bidsprinkhaankreeft zijn zo gevormd dat ze bestand zijn tegen de enorme kracht van de inslag op de schedels van de slachtoffers. De buitenste laag is gemaakt van het mineraal hydroxyapatiet, dat ook in ons tandglazuur zit. Daaronder zitten twee flexibele onderlagen die als schokdempers fungeren en voorkomen dat de buitenlaag barst.
Seks en voortplanting
KORTSTE PARING

Penisloze seks is veilige seks
Hoewel de hofmakerij van de mannetjeskolibrie lang duurt en hij op 20-45 meter hoogte allerlei capriolen kan uithalen, is de paringsdaad zelf in een oogwenk voorbij.
Tijdens het paren kunnen de vogels niet vliegen en zijn ze weerloos. Een snelle paring betekent dus veilige seks.
Het mannetje heeft geen penis, maar net als het vrouwtje een cloaca: geslachtsopening en ontlastingskanaal ineen. Het mannetje drukt zijn cloaca tegen die van het vrouwtje en brengt het sperma onmiddellijk over.
Volgens wetenschappers hebben de kolibrie en andere soorten in de evolutie hun penis afgeworpen om snel te kunnen paren en zich dan weer in veiligheid te kunnen brengen.
SNELSTE ZWANGERSCHAP
- Goud: Smalvoetbuidelmuis, 9-11 dagen
- Zilver: Noord-Amerikaanse buidelrat, 11-13 dagen
- Brons: Hamster, 16 dagen

Buidelmuis is twee dagen zwanger
Geen enkel ander zoogdier bevalt zo snel als het Australische buideldier van de soort Sminthopsis. De foetussen brengen slechts 2-3 dagen in de baarmoeder door, waarna de piepkleine jongen, circa 5 mm groot, belanden in de buidel, waar ze zich aan de tepels hechten.
De jongen zijn nog niet volledig ontwikkeld en kunnen niet zien, horen, balanceren of proeven. Na in totaal 9-11 dagen brengt het vrouwtje haar nest van maximaal 8 jongen ter wereld.
De zwangerschap is korter dan de lange draagtijd van andere zoogdieren, die met hun toegenomen gewicht lastiger voedsel kunnen vinden of aan roofdieren kunnen ontkomen.
SNELSTE ZAAD

Sperma schroeft zich voort
Een mannelijke zangvogel vuurt zijn raketsperma af op de cloaca van het vrouwtje, in de richting van haar eitjes. De snelheid bedraagt 7,5 mm/minuut, dat is bijna twee keer zo snel als menselijk sperma.
Het sperma is zo snel dankzij de vorm van de kop. Terwijl de koppen van menselijk sperma rond zijn, hebben die van zangvogels de vorm van een schroef. En hoe meer schroefvormig de zaadcellen zijn, des te sneller ze zwemmen.
De zaadcellen tollen om zichzelf als een schroef terwijl ze met hun staart zwaaien.
Zangvogels hebben deze hoge spermasnelheid ontwikkeld omdat de vrouwtjes er anders met een ander vandoor gaan. Met veel kapers op de kust moet je als vogel het snelste sperma hebben om als eerste bij het eitje te komen.
Leven en overleven
KORTSTE LEVENSDUUR
- Goud: Eendagsvlieg, 5 minuten
- Zilver: Buikharigen (Gastrotricha), 3 dagen
- Brons: Dronemieren, 3 weken

Eendagsvliegen verspillen geen tijd
Niemand leeft sneller dan eendagsvliegen van de soort Dolania americana. Binnen een uur kan een vrouwtje een partner vinden, paren, eitjes leggen en sterven – en sommige zijn na vijf minuten al klaar.
Mannetjes leven over het algemeen iets langer dan vrouwtjes, omdat ze tijd nodig hebben om een partner te vinden. Pas uitgekomen mannetjes vliegen rond boven het water op zoek naar partners, tot ze bezwijken en verdrinken – als ze voor die tijd niet worden opgegeten door een roofdier.
Eendagsvliegen komen tegelijk tevoorschijn in een periode van twee weken in mei.
SNELSTE HARTSLAG
- Goud: Wimperspitsmuis, 1511 slagen/minuut
- Zilver: Kolibrie, 1260 slagen/minuut
- Brons: Kanarie, 1020 slagen/minuut

Razendsnel hart verwarmt spitsmuis
Terwijl onze hartslag in rust gemiddeld 70 slagen per minuut bedraagt, raast het hart van de wimperspitsmuis met soms wel 1511 slagen per minuut.
Het hart klopt stukken sneller dan dat van grotere dieren, omdat de bloedvaten veel kleiner zijn. De bloedsomloop ondervindt meer weerstand van de wanden van de bloedvaten, zodat er meer kracht nodig is om het bloed door het lichaam te stuwen.
Kleine dieren verliezen ook snel lichaamswarmte, dus hun metabolisme draait op volle toeren. Daarvoor is zuurstof nodig, en in rust verbruikt de wimperspitsmuis 67 maal zoveel zuurstof als de mens.
SNELSTE GESLACHTSRIJPING

Killivis schiet door puberteit
Geen gewerveld dier wordt zo snel volwassen als de killivis uit Mozambique. Pas uitgekomen vissen van 5 mm groeien in slechts twee weken uit tot 4-5 cm volgroeide en geslachtsrijpe vissen.
Deze snelle ontwikkeling is noodzakelijk voor het voortbestaan van de soort, want het water waarin de vissen leven, kan een groot deel van het jaar droogstaan.
Tijdens droogte overleven de eitjes in een sluimerstand. Ze komen uit als het regenseizoen de waterpoel bijvult, waarna de vissen snel volwassen worden en snel weer eitjes leggen, zodat de volgende generatie binnen is voordat de droogte terugkeert.
SNELSTE KLEURVERANDERING
- Goud: Inktvis, 300 milliseconden
- Zilver: Kameleontorpedobaars, 500 milliseconden
- Brons: Kameleon, 10-20 seconden

Inktvis verandert in een tel van kleur
Zeekatten kunnen in 300 milliseconden van kleur veranderen. De huid zit vol gespecialiseerde pigmentcellen, chromatoforen, die in verbinding staan met het centrale zenuwstelsel.
De chromatoforen bestaan uit elastische zakjes met pigmenten en zijn omgeven door zenuw- en spiercellen. Als de spieren zich samentrekken, veranderen de chromatoforen en pigmentzakjes van vorm, waardoor de zeekat lichter of donkerder wordt.
Zo bootst hij de omgeving na en verbergt hij zich voor roofdieren, maar hij kan potentiële partners er ook mee laten weten dat hij klaar is om te paren.