wildlife top

De winnaars zijn bekend: de mooiste natuurfoto's van 2016

De winnaars van de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year Award zijn zojuist bekendgemaakt. Ook dit jaar kunnen we weer van heel dichtbij kennismaken met de mooiste en vreemdste schepsels van onze planeet.

27 oktober 2016 door Nanna Vium

De boomtoppen van de regenwouden in Borneo, de smalle, stoffige straten in een sloppenwijk buiten Mumbai en de golvende zee bij de kust van Mexico.

Het Natural History Museum in Londen heeft zojuist de winnaars van de prestigieuze fotowedstrijd 'Wildlife Photographer of the Year' bekendgemaakt. Ook dit jaar laten de beste fotografen ter wereld ons de natuur van heel dichtbij zien, in al haar veelzijdigheid en drama.

Foto's raken je direct

De wedstrijdjury kreeg meer dan 50.000 natuurfoto's toegestuurd uit 95 verschillende landen – maar slechts 100 hiervan haalden de finale. Uiteindelijk werd er een handvol foto's uitgeroepen tot de winnaars van verschillende categorieën.

Micheal Dixon, directeur van het Natural History Museum, is onder de indruk van al het talent, ook al is het de 52e keer dat de wedstrijd wordt georganiseerd.

'De winnende foto's raken je direct en laten de natuur op een totaal nieuwe manier zien,' legt hij uit.

Hieronder zie je een selectie van de winnaars en finalisten van dit jaar – je kunt de afbeeldingen vergroten door erop te klikken.

_De Amerikaanse fotograaf Tim Laman mag zich een jaar lang Wildlife Photographer of the Year noemen. Hij maakte deze foto van een jonge orang-oetan die langs de stam van een dertig meter hoge boom in het regenwoud van het Gunung Palung National Park op Borneo omhoog klimt.

Tim Laman had al het vermoeden dat het jonge mannetje de zoete vijgen bovenin de boom niet kon weerstaan, en dus klom hij in de boom, installeerde een aantal Go Pro-camera's tussen de bladeren en klom vervolgens weer naar beneden – hij was hier drie volle dagen mee bezig.

_

_De 16-jarige Gideon Knight uit Groot-Brittannië eindigde op de tweede plaats met zijn foto 'The Moon and the Crow'. Deze foto werd genomen in een park vlakbij zijn huis. Toen Gideon de kraai op de tak zag zitten, deed het hem meteen denken aan een scène uit een sprookje.

'Als een foto een gedicht zou zijn, zou het er zo uitzien. De kraai is niet het meest geliefde dier op aarde, maar deze foto geeft hem een bijzondere schoonheid,' was het oordeel van de jury._

Een luipaard sluipt geruisloos over de smalle en stoffige straten in een sloppenwijk van de Indiase stad Mumbai, terwijl de inwoners liggen te slapen. Afgezien van een paar incidenten zijn deze grote katachtigen een geaccepteerd deel van het straatbeeld. Als het donker wordt, slenteren ze rond op zoek naar hun avondeten, dat voornamelijk bestaat uit zwerfhonden. De fotograaf Nayan Khanolkar moest drie maanden wachten voordat ze dit unieke moment kon vastleggen: mensen en roofdieren die vredig naast elkaar leven. Ze won daarmee de categorie 'urban'.

Toen de Britse fotojournalist Paul Hilton aan boord ging van een Indonesisch vrachtschip was hij totaal niet voorbereid op het schrikbeeld en de vreselijke stank van meer dan 4000 dode schubdieren. De illegale handel in schubdieren is een wereldwijde industrie waar miljoenen in omgaan. Ze worden gegeten als een soort statussymbool, en op sommige plaatsen gelooft men zelfs – geheel ten onrechte – dat schubdierenvlees een genezende werking heeft. Paul Hilton won hiermee de Wildlife Photojournalist Award.

De Amerikaan Tony Wu won de eerste prijs in de onderwatercategorie. Hij maakte deze bijzondere foto van duizenden snappers die bezig zijn met een wilde paringsdans bij de eilandengroep Palau in de Stille Oceaan.

Lance van de Vyver uit Nieuw-Zeeland maakte deze foto van een jonge leeuw die zijn klauwen heeft gezet in het gehavende pantser van een schubdier. Hij werd daarmee een van de finalisten in de categorie 'zwart-witfoto's'. Het duurde 14 uur voordat de leeuw genoeg kreeg van zijn nieuwe, ronde speelgoed.

De winnaar in de categorie 'planten' was de Italiaan Valter Binotto, die deze schitterende close-upfoto maakte van de mannelijke en vrouwelijke bloemen van een hazelaar, en de duizenden pollen die proberen de rode, vrouwelijke bloemetjes te bereiken.

De fotograaf Charlie Hamilton James liet zijn camera zes maanden lang op dezelfde plek staan in een nationaal park in Wyoming, VS. Hij wist dat mensen hier dode dieren neerlegden om beren weg te houden van wegen en straten. Nadat hij meer dan 200.000 foto's, gemaakt met de zelfontspanner van zijn camera, had doorzocht, vond hij deze, waarmee hij een finaleplaats in de categorie 'zoogdieren' wist te bemachtigen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: