Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Panda

Krap budget offert de panda op om de rest van de dieren te redden.

© Tony Camacho/Science Photo Library
Dieren

De panda moet dood!

12.000 diersoorten zijn het uitsterven nabij. Toch steken we miljoenen euro’s in één panda. Wetenschappers willen de knuffelbeer opofferen om andere dieren te redden.

Onze aarde kan moeiteloos tien miljard mensen huisvesten en tegelijkertijd een veilig thuis zijn voor alle dieren die er op dit moment leven. Dat is de conclusie van een groot onderzoek.

Toch worden ruim 12.000 diersoorten bedreigd.

Daar is echter een doordachte begroting voor nodig, en die heeft een internationaal comité van wetenschappers, economen en andere deskundigen recent uitgewerkt voor de VN.

Dieren zijn goedkoper dan drank

Het VN-panel becijferde dat we het dierenleven op aarde in nog geen tien jaar kunnen stabiliseren. De kosten bedragen hooguit 360 miljard euro per jaar. Ter vergelijking: wereldwijd wordt er circa vier keer zo veel besteed aan bier, wijn en sterkedrank.

Vandaag de dag gaat een groot deel van het budget van milieuorganisaties op aan pogingen om enkele iconische soorten als de reuzenpanda en de tijger te redden. Het VN-panel wil echter hooguit 1,1 procent van het geld aan iconische dieren besteden.

Het panel wil dat er meer geïnvesteerd wordt in duurzame productie en natuurbescherming, en er moeten meer natuurgebieden bij.

De panda moet zich opofferen

Deze ideeën krijgen bijval van wetenschappers. Volgens hen wordt er te veel geld gestoken in onder meer de panda. Een aanzienlijk deel daarvan wordt uitgegeven aan het fokken van de zwart-witte beer in gevangenschap, en de verzorging van één panda kan wel 800.000 euro per jaar kosten.

Een groot bestand van panda’s leidt echter niet tot de redding van de honderden andere bedreigde soorten. Als de panda opgeofferd wordt, kan het ecosysteem als geheel overleven – en dat voor een verrassend lage prijs.

Lees ook:

Dieren

5 dingen die het de panda moeilijk maken

0 minuten
Insecten

De grote muggengids: wat vinden ze lekker en waar kunnen ze niet tegen?

15 minuten
Dieren

Dieren zien een andere wereld

8 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg