De 12 gevaarlijkste dieren voor de mens

De lijst van 's werelds gevaarlijkste dieren druipt van het bloed en gif. Maar het zijn niet altijd de grootste dieren die het gevaarlijkst zijn voor de mens.

25 juni 2017 door Karine Kirkebæk

12. Olifanten: 500 doden

De olifant is met afstand het grootste dier op deze lijst. Hij heeft zijn plekje erop veroverd vanwege zijn temperament en beschermingsdrang, niet omdat hij zo bloeddorstig is.

Een artikel van National Geographic uit 2005 schat in dat er per jaar 500 mensen gedood worden door een olifant.

11. Nijlpaarden: 500 doden

Als de leeuw de koning van de savanne is, is het nijlpaard de driftkop van de savanne. Mensen kunnen maar beter met een grote boog om deze temperamentvolle tank heen lopen.

Tot voor kort werd het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Afrika beschouwd, maar verderop komen we zijn opvolger tegen.

Elk jaar worden er circa 500 mensen door een nijlpaard gedood, bijvoorbeeld doordat ze bootjes doen omslaan en tussen hun indrukwekkende kaken verpletteren. Ze hebben een bijtkracht van 826 kg/cm2.

10. Lintwormen: 700 doden

De lintworm behoort tot de platwormen, die er onschuldig uitzien. Maar ze hebben de onaangename gewoonte om als parasieten te leven, en ze ontzien de mens niet.

Als hun eitjes uitkomen in het lichaam van de mens of een ander zoogdier, krijgt de gastheer de ziekte cysticercose, waar elk jaar 700 mensen aan overlijden.

9. Krokodillen: 1000 doden

De opvolger van het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Afrika is de krokodil. Het precieze aantal sterfgevallen is niet bekend, maar de Food and Agricultural Organisation schat in dat er elk jaar zo'n 1000 mensen tussen de kaken van een krokodil aan hun einde komen.

8. Spoelwormen: 4500 doden

De spoelworm veroorzaakt de infectie ascariasis bij de mens. In 85% van de gevallen heeft de ziekte geen duidelijke symptomen, maar uit hij zich door ademnood en koorts.

Een onderzoek dat in 2013 in The Lancet gepubliceerd is, concludeert dat spoelwormen jaarlijks circa 4500 dodelijke slachtoffers maken.

7. De tseetseevlieg: 10.000 doden

Vooral ten zuiden van de Sahara lopen mensen risico op de slaapziekte, die wordt overgebracht door de kleine tseetseevlieg, een bloedzuiger met een voorliefde voor mensenbloed.

Als deze vlieg bijt, kan hij de ziekte overbrengen op de mens, als hij tenminste zelf besmet is. 10.000 mensen overlijden jaarlijks aan slaapziekte, die symptomen als hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn en jeuk geeft.

6. Roofwantsen: 12.000 doden

Ook nummer 6 op onze lijst brengt een levensgevaarlijke ziekte over op de mens.

De roofwants kan gemeen bijten. Als hij mensenbloed zuigt, kan hij de ziekte van Chagas overbrengen, een tropische vectorziekte. Elk jaar overlijden er 12.000 mensen aan.

5. Zoetwaterslakken: meer dan 20.000 doden

Zoetwaterslakken zien er klein en onschuldig uit, maar ze kunnen een parasitaire worm bij zich dragen die de ziekte schistosomiasis veroorzaakt.

Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen mensen ermee besmet, en elk jaar maakt de ziekte meer dan 20.000 dodelijke slachtoffers – en mogelijk zelfs wel 200.000, zo schat de WHO.

4. Honden: 35.000 doden

De beste vriend van de mens staat ook op de lijst. Dat komt echter niet doordat hij zijn eigenaar nou zo vaak doodbijt, maar omdat hij het rabiësvirus (hondsdolheid) kan verspreiden.

Mensen kunnen besmet raken als ze in contact komen met het speeksel van een besmette hond, bijvoorbeeld via een beet.

99% van de circa 35.000 sterfgevallen veroorzaakt door rabiës is op het conto van honden te schrijven, zo schat de WHO in.

3. Slangen: 100.000 doden

Slangen behoren tot de gevaarlijkste reptielen en dieren ter wereld. Volgens de WHO zijn ze elk jaar verantwoordelijk voor maar liefst 100.000 sterfgevallen.

2. Mensen: 437.000 doden

Op de tweede plaats staan wij zelf: de mens. Volgens trieste cijfers van de United Nations Office on Drugs and Crime werden er in 2012 zo'n 437.000 moorden gepleegd door mensen.

Daarmee zijn we zelf bijna onze ergste vijand.

1. Muggen: 750.000 doden

Maar onze echte aartsvijand – en het gevaarlijkste dier ter wereld – is de mug. Deze kleine bloedzuiger brengt allerlei ziekten over op mensen, waarvan malaria de helft van de 750.000 slachtoffers per jaar maakt.

Een andere ziekte die muggen overbrengen is dengue, waaraan vooral kinderen in Azië en Latijns-Amerika bezwijken.

We hebben niet voor alle dieren nauwkeurige cijfers van het aantal doden per jaar kunnen vinden, en de genoemde cijfers moeten dan ook als schattingen beschouwd worden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: