Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De 12 gevaarlijkste dieren voor de mens

LIJST: De dodelijkste dieren ter wereld druipen van het bloed en het gif. Maar het zijn niet altijd de grootste dieren die het gevaarlijkst zijn voor de mens.

Shutterstock

12. Nijlpaarden: 500 doden

Nijlpaard brult en laat zijn tanden zien

Als de leeuw de koning van de savanne is, is het nijlpaard de driftkop van de savanne. Mensen kunnen maar beter met een grote boog om deze temperamentvolle tank heen lopen.

Tot voor kort werd het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Afrika beschouwd, maar verderop komen we zijn opvolger tegen.

Elk jaar worden er circa 500 mensen door een nijlpaard gedood, bijvoorbeeld doordat ze bootjes doen omslaan en tussen hun indrukwekkende kaken verpletteren. Ze hebben een bijtkracht van 826 kg/cm2.

11. Olifanten: 500+ doden

Eenzame olifant op de savanne

De olifant is met afstand het grootste dier op deze lijst. Hij heeft zijn plekje erop veroverd vanwege zijn temperament en beschermingsdrang, niet omdat hij zo bloeddorstig is.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen er per jaar door de olifant worden gedood. Dat komt doordat veel conflicten tussen mens en olifant in Afrika nooit worden geregistreerd vanwege stroperij.

In Kenia werden tussen 2010 en 2017 echter zo’n 200 sterfgevallen gemeld die verband hielden met olifanten.

In Sri Lanka komen sinds 2016 zo’n 90 mensen per jaar om door toedoen van olifanten. Dat schrijft het Sri Lankaanse medium Economy Next.

In India gaat het om ongeveer 400 mensen per jaar, zo schatten de Indiase autoriteiten.

10. Lintwormen: 700 doden

Lintworm in een darm

De lintworm behoort tot de platwormen, die er onschuldig uitzien. Maar ze hebben de onaangename gewoonte om als parasieten te leven, en ze ontzien de mens niet.

Als hun eitjes uitkomen in het lichaam van de mens of een ander zoogdier, krijgt de gastheer de ziekte cysticercose, waar elk jaar 700 mensen aan overlijden.

9. Krokodillen: 1000 doden

Zoutwaterkrokodil op de oever met open bek

De opvolger van het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Afrika is de krokodil. Het precieze aantal sterfgevallen is niet bekend, maar de Food and Agricultural Organisation schat in dat er elk jaar zo'n 1000 mensen tussen de kaken van een krokodil aan hun einde komen.

8. De tseetseevlieg: 3500 doden

Afrikaanse tseetseevlieg zit op groen blad

Vooral ten zuiden van de Sahara lopen mensen risico op de slaapziekte, die wordt overgebracht door de kleine tseetseevlieg, een bloedzuiger met een voorliefde voor mensenbloed.

Als deze vlieg bijt, kan hij de ziekte overbrengen op de mens, als hij tenminste zelf besmet is. 3500 mensen overlijden jaarlijks aan slaapziekte, die symptomen als hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn en jeuk geeft.

7. Spoelwormen: 4500 doden

Spoelwormen in een darm

De spoelworm veroorzaakt de infectie ascariasis bij de mens. In 85% van de gevallen heeft de ziekte geen duidelijke symptomen, maar uit hij zich door ademnood en koorts.

Een onderzoek dat in 2013 is gepubliceerd in The Lancet stelt vast dat 4500 mensen per jaar sterven aan spoelworm.

6. Roofwantsen: 12.000 doden

Roofwants zit op mos

Ook nummer 6 op onze lijst brengt een levensgevaarlijke ziekte over op de mens.

De roofwants kan gemeen bijten. Als hij mensenbloed zuigt, kan hij de ziekte van Chagas overbrengen, een tropische vectorziekte. Elk jaar overlijden er 12.000 mensen aan.

5. Zoetwaterslakken: meer dan 20.000 doden

Zoetwaterslak in het zand

Zoetwaterslakken zien er klein en onschuldig uit, maar ze kunnen een parasitaire worm bij zich dragen die de ziekte schistosomiasis veroorzaakt.

Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen mensen ermee besmet, en elk jaar maakt de ziekte meer dan 20.000 dodelijke slachtoffers – en mogelijk zelfs wel 200.000, zo schat de WHO.

4. Honden: 59.000 doden

Agressieve hond laat zijn tanden zien

De beste vriend van de mens staat ook op de lijst. Dat komt echter niet doordat hij zijn eigenaar nou zo vaak doodbijt, maar omdat hij het rabiësvirus (hondsdolheid) kan verspreiden.

Mensen kunnen besmet raken als ze in contact komen met het speeksel van een besmette hond, bijvoorbeeld via een beet.

99% van de circa 59.000 sterfgevallen veroorzaakt door rabiës is op het conto van honden te schrijven, zo schat de WHO in.

3. Slangen: Circa 100.000 doden

Blauwe gifslang kronkelt zich om een tak

Slangen vormen als groep de allergevaarlijkste dieren – en reptielen – op aarde. Volgens schattingen van de WHO doden ze wereldwijd tussen de 81.000 en 138.000 mensen per jaar.

2. Mensen: 405.000 doden

Grote mensenmenigte in een stadsbeeld

Op de tweede plaats staan wij zelf: de mens.

Een droevige statistiek van de wetenschappelijke datawebsite Our World in Data laat zien dat er in 2017 405.000 mensen zijn vermoord.

Daarmee zijn we zelf bijna onze ergste vijand.

1. Muggen: 1 miljoen doden

Mug zit op menselijke huid

Maar onze ergste vijand – en het gevaarlijkste dier ter wereld – is de mug. De kleine bloedzuiger draagt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen, waar per jaar circa 1 miljoen mensen aan sterven.

Een van de gevaarlijkste door muggen overgedragen ziekten is malaria, die meer dan 400.000 dodelijke slachtoffers per jaar maakt.

Een andere ziekte die muggen overbrengen is dengue, waaraan vooral kinderen in Azië en Latijns-Amerika bezwijken.

We hebben niet voor alle dieren nauwkeurige cijfers van het aantal doden per jaar kunnen vinden, en de genoemde cijfers moeten dan ook als schattingen beschouwd worden.

Lees ook:

Dieren

Nijlpaarden bedreigen de inwoners van Colombia

3 minuten
Dieren

Vergeet de panda – red de parasieten!

16 minuten
Dieren

Superkrachten van dieren zitten in de poten

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg