Shutterstock

Daarom zijn katten bang voor komkommers

Video's van katten die door de aanblik van een komkommer van schrik de lucht in springen, gaan viraal op Facebook. Maar waarom zijn katten in hemelsnaam bang voor komkommers?

Met stoïcijnse rust staat een kat uit zijn bakje te eten. Maar als hij zijn kop optilt en over zijn schouder kijkt, breekt de hel los. De kat springt een meter de lucht in van schrik: hij heeft oog in oog gestaan met een komkommer!

Katten en komkommers leggen internet lam

De laatste dagen wordt internet overspoeld met video's van katten die bang zijn voor komkommers. Maar wat steekt daarachter, en waarom zijn de kleine leeuwen bang voor een langwerpige groene vrucht?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar katten die bang zijn voor komkommers. Maar waarschijnlijk weten we wel waarom de dieren zo hevig reageren.

Komkommer verrast katten

In de filmpjes zijn de katten rustig aan het eten, zonder te weten dat hun baasje een komkommer achter ze heeft neergelegd. En volgens Roger Mugford, deskundige in dierengedrag, is precies het verrassingselement de oorzaak van de grote paniek.

'Ik denk dat een kat zo reageert doordat hij een onverwacht voorwerp aantreft, dat stiekem is neergelegd terwijl hij met zijn kop in zijn bakje zat. Katten staan wantrouwend tegenover alles wat ze niet kennen. Het kan namelijk een slang of een ander roofdier zijn,' aldus Roger Mugford tegen The Telegraph.

'Het zou me niets verbazen als je hetzelfde effect bereikt met iets anders dan een komkommer. Een speelgoedspin, een plastic vis of een masker bijvoorbeeld,' voegt de onderzoeker eraan toe.