De worm krijgt maar één keer tanden, dus moeten ze een leven lang meegaan. Maar dat is lastig, want de bloedrode zeeworm verwart vijanden en prooien vaak met kiezelstenen.
En dat terwijl de beet hard genoeg moet zijn om door een exoskelet heen te kunnen dringen.
De met koper versterkte hoektanden zijn dus van cruciaal belang voor de overleving van de worm, maar hoe hij aan zijn metalen tanden komt is voor deskundigen al tientallen jaren een raadsel.
Daarom heeft een onderzoeksteam van de universiteit van Californië in de VS de borstelworm de afgelopen 20 jaar bestudeerd.
Lange tijd dachten onderzoekers dat het hoge kopergehalte van de worm – waar de meeste andere kleine dieren aan zouden sterven – afkomstig was van de vervuiling van de zee. Maar latere studies toonden aan dat de worm het metaal zelf verzamelt.
En nu weten de onderzoekers eindelijk hoe de piepkleine worm zijn verzamelde kopervoorraad omzet in tandbescherming.
Speciaal eiwit smelt en smeedt koper
De borstelworm maakt zijn tanden van een mengsel van eiwit, melanine (een donker chemisch pigment) en concentraties koperkristallen.
Als het dier voldoende koper in zijn lichaam verzameld heeft uit sedimenten op de zeebodem, activeren enkele speciale eiwitten de metaaldeeltjes en smelten ze tot een stroperige, eiwitrijke vloeistof.
Het aminozuur dihydroxyphenylalanine doet het koper in de dikke vloeistof smelten en scheidt het van het zeewater.
Met het koper als katalysator zet de worm aminozuur om in melanine. Samen met de speciale eiwitten laat melanine het koper versmelten met de kaken van de worm tot de sterke hoektanden.
Hoewel het eiwit bestaat uit twee vrij gewone aminozuren – glycine en histidine – is het zo efficiënt dat wetenschappers het een ‘multi-tasking-eiwit’ noemen.
‘We hadden nooit verwacht dat een eiwit met zo’n eenvoudige samenstelling zo veel functies en verschillende activiteiten kon vervullen,’ verklaart professor Herbert Waite, die deel uitmaakt van het onderzoeksteam.
De onderzoekers hopen daarom dat industrieën inspiratie kunnen vinden in het eenvoudige, inwendige laboratorium van de worm om hun productie en materialen te optimaliseren.