Shutterstock
vampiervleermuizen, Desmodus rotundus

Bloeddorstige vampieren drinken het liefst met vrienden

Een studie van de bewegingen van vampiervleermuizen toont aan dat ze niet zomaar met iedereen uit drinken gaan.

Door hun naam en eetgewoonten hebben vampiervleermuizen misschien een slechte reputatie, maar ze behoren tot de meest sociale dieren op aarde. Ze helpen elkaar bij de broedzorg en spuwen met plezier een straaltje bloed uit voor een hongerige soortgenoot.

Nu blijkt uit een studie dat socialiseren ook belangrijk voor ze is wanneer de bloeddorst ’s nachts toeslaat. Vleermuizen die elkaar kennen, zoeken elkaar vaak op als ze hun vloeibare menu gaan nuttigen, blijkt uit het onderzoek.

VIDEO: Zo drinken vampiervleermuizen bloed van een koe

Om de vleermuizen niet te storen, filmden de onderzoekers niet in de buurt van het nest. Maar op een andere plaats slaagden ze erin nachtopnamen te maken van vampiervleermuizen die bloed van een koe drinken.

© Simon Ripperger/Ohio State University

Voorheen werden vampiervleermuizen voornamelijk bestudeerd terwijl ze zich in hun nest bevonden.

Maar om het sociale gedrag tijdens hun nachtelijke vluchten te volgen, rustten onderzoekers van Ohio State University in de VS 50 vampiervleermuizen uit met een volgapparaatje van slechts 2 gram.

De vleermuizen maakten deel uit van een kolonie van een paar honderd dieren in een holle boom op een veeboerderij in de buurt van de stad Tolé in Panama. Om te zorgen voor voedsel voor de proefvleermuizen vroegen de onderzoekers de boer om ’s nachts 100 runderen bij de boom te laten staan.

Tijdens het aanbrengen van de volgapparatuur namen de onderzoekers ook een DNA-monster van de 50 vleermuisvrouwtjes om hun graad van verwantschap te bepalen.

Vervolgens hielden ze de dieren in de boom in de gaten om na te gaan welke er vaak contact met elkaar hadden, dus wie als het ware bevriend was met wie.

In het donker verlieten de vleermuizen de holle boom om voedsel te zoeken. Ze vlogen alleen weg of samen met willekeurige soortgenoten, maar in het veld was het verre van willekeurig met wie de vleermuizen hun maaltijd deelden.

Vampiervleermuizen blijken bijna altijd te eten met naaste verwanten of soortgenoten met wie ze ook in het nest tijd doorbrengen.

Ontmoetingen met vreemde vleermuizen zijn vaak in enkele seconden voorbij, terwijl familie en vrienden tot een half uur samen kunnen doorbrengen alvorens verder te vliegen op zoek naar voedsel.

Wetenschappers hebben de theorie dat vleermuizen naar vrienden en familie roepen wanneer ze een goede voedselbron hebben gevonden, bijvoorbeeld een goede wond hebben gebeten in een koe.

Voor de vleermuis is het delen van voedsel in het veld makkelijker dan later bloed met hun verwanten te delen door het uit te spuwen.