Biologen vinden 115 nieuwe soorten

Een oranje krokodilachtige en een mol met een rare snuit – allerlei nieuwe soorten doken op bij de rivier de Mekong in Azië. En de meeste komen met stip binnen op de lijst van meest bedreigde soorten.

© Thomas Ziegler/WWF

Een krokodilachtig reptiel met een oranje kop, een schildpad die slakken eet en een mol met een merkwaardige snuit.

De dieren behoren tot de 115 nieuwe soorten die het Wereldnatuurfonds (WNF) in een pas gepubliceerd rapport heeft toegevoegd aan de lijst van het leven op aarde.

Alle nieuwe soorten doken op in Zuidoost-Azië in het gebied rond de rivier de Mekong, een van de gebieden op aarde met de grootste biodiversiteit.

Onder de 115 nieuwe soorten vallen 88 planten, 11 kikvorsachtigen, 11 reptielen, drie zoogdieren en twee vissen.

De nieuwkomers voegen zich bij de 2524 soorten die in dit gebied gevonden zijn sinds biologen het in 1997 begonnen uit te kammen.

Dieren bedreigd door mijnbouw

Een aantal nieuwe soorten komen met stip binnen op de lijst van bedreigde dieren.

Zo schatten de biologen dat er van de krokodilachtigen nog geen 200 in het gebied voorkomen, want de steenkolenmijnen bedreigen hun natuurlijke leefomgeving.

Maar sommige soorten gedijen juist goed.

De mol met de rare snuit staat nauwelijks in contact met mensen en hun activiteiten doordat hij onder de grond leeft in beschermde gebieden en nationale parken.

De vondsten zijn gedurende een aantal jaren gedaan, en aan hun status als nieuwe diersoort ging een langdurig onderzoek vooraf.

De onderzoekers hopen dat het rapport de aandacht vestigt op de soortenrijkdom op aarde en draagvlak creëert voor een schonere exploitatie van de rivier de Mekong. Daarmee zijn immers de natuur zelf en de mensen die rond de rivier leven gebaat.