Creative Commons

Biologen ontdekken inktvissenstad met bewakers en uitsmijters

Bij de kust van Australië, op 10 meter diepte, hebben zeebiologen een verrassende ontdekking gedaan: een inktvissenstad waar de bewoners vreemdelingen wegjagen en met elkaar communiceren.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat de inktvissensoort Octopus tetricus altijd alleen leefde.

Maar nu hebben zeebiologen van de Alaska Pacific University deze theorie ontkracht.

Want op 10 tot 15 meter diepte bij Jarvis Bay in de buurt van Sydney hebben ze een heuse inktvissenstad gevonden.

Jervis Bay

© Google Maps

Atlantis voor inktvissen

Wetenschappers hebben deze stad Octlantis genoemd – een woordspeling op het Engelse woord voor inktvis en de onderwaterstad Atlantis.

De stad bestaat uit grotten van zand en schelpen, is 18 bij 4 meter groot en wordt bewoond door ongeveer 15 inktvissen.

Met 10 uur aan videomateriaal zijn deze wetenschappers erin geslaagd om het ‘dagelijks leven’ van deze inktvissen vast te leggen.

De inktvissen in deze stad ontmoeten elkaar, leven samen, communiceren met elkaar, jagen vreemde inktvissen weg en gooien elkaar uit hun schuilplaatsen.

Inktvissen met sociaal leven

De zeebioloog die deze ontdekking deed, Ephrat Livni, zegt tegen Quartz dat de stad het resultaat is van natuurlijke selectie en dat de ontwikkeling van inktvissen erg lijkt op de ingewikkelde sociale ontwikkeling van gewervelde dieren.

‘Het lijkt erop dat de evolutie, onder de juiste omstandigheden, hetzelfde eindresultaat kan hebben – ook bij verschillende soorten organismen,’ aldus Ephrat Livni.

Normaal komen inktvissen alleen samen als het tijd is om te paren, en daarna gaan ze weer uit elkaar. Daarom willen wetenschappers nu onderzoeken of de inktvissen in Octlantis altijd al zo geleefd hebben, of dat ze zo zijn gaan wonen door externe omstandigheden.