Shutterstock
Beer in winterslaap

Berenbloed moet spierafbraak bij mensen voorkomen

Oudere en fysiek verzwakte mensen kunnen mogelijk baat hebben bij nieuwe kennis over hoe beren hun spierkracht behouden in winterslaap.

Mensen die door bijvoorbeeld ziekte een tijd inactief zijn, verliezen snel spiermassa. Maar beren kunnen zeven maanden slapen zonder ernstig verzwakt te zijn als ze wakker worden.

Japanse onderzoekers van de universiteiten van Hiroshima en Hokkaido hebben ontdekt dat het verlies van spiermassa kan worden beperkt door een serum afkomstig van zwarte beren in winterslaap toe te voegen aan menselijke spiercellen.

De theorie is dat het serum een destructief mechanisme in de menselijke spieren onderdrukt dat normaal in werking treedt als de spieren een tijdje niet gebruikt worden. Beren hebben geen last van dit onhandige fysiologische mechanisme.

Grote perspectieven

De volgende stap is het identificeren van de hormonen en mechanismen achter het MuRF1-eiwit, dat de vernietiging van ongebruikte spiermassa activeert.

‘Onze theorie is dat er een biologische factor in het serum aanwezig is die het eiwitmetabolisme in menselijke spiercellen kan regelen,’ zegt Mitsunori Miyazaki, onderzoeker aan de universiteit van Hokkaido en hoofdauteur van de studie.

De onderzoekers willen ook graag nog weten waarom serum van beren die in de zomer actief zijn niet hetzelfde effect heeft als het serum van beren in winterslaap.

De ontdekking heeft grote perspectieven. Veel oudere en zieke mensen krijgen spierproblemen als gevolg van inactiviteit. En ook voor astronauten die lange tijd in de ruimte zijn geweest, is dit potentieel erg interessant.