Beerdiertje wordt laatste overlever op aarde

Als al het andere leven van de aardkloot is weggevaagd, is het microscopische beerdiertje het enige nog levende wezen. Dat stellen wetenschappers van Harvard en Oxford in een nieuw onderzoek.

Het beerdiertje is niet dood te krijgen: het kan temperaturen van -272 tot +150 °C aan.

© Shutterstock

Het overleeft 31 jaar in de diepvries, heeft het prima naar zijn zin in kokend water en kan een paar weken onbeschut in de ruimte doorbrengen zonder last te hebben van kosmische straling.

We wisten al dat het beerdiertje niet kapot te krijgen is, en nu staan wetenschappers opnieuw versteld van het bijzondere overlevingstalent van dit taaie schepseltje.

In een onderzoek van onder meer Harvard heeft een groep astrofysici onlangs geprobeerd het 1 millimeter lange wezentje, dat wel wat van een minibeer wegheeft, om zeep te helpen met een reeks theoretische rampen.

En dat blijkt nog een stuk moeilijker dan gedacht.

Vrijwel onverwoestbaar

Want ondanks zijn bescheiden formaat en zonderlinge uiterlijk kunnen zelfs de ergst denkbare catastrofes dit meercellige diertje niet deren.

Dat houdt in dat het waarschijnlijk degene is die het licht uitdoet als de ondergang van de aarde nadert. Dat zegt Rafael Alves Batista, een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden:

‘Het beerdiertje is zo onverwoestbaar als maar kan op aarde,’ aldus Alves Batista op phys.org.

Diertje overleeft rampen

Bij het onderzoek stelden hij en zijn collega’s de aarde bloot aan drie natuurrampen:

Reuzenplanetoïden die inslaan, supernova’s die ontploffen en gammaflitsen, een intense gammastraal – maar wel slechts in theorie.

En volgens de wiskundige modellen van de wetenschappers kan alleen de dood van de zon het diertje naar de andere wereld helpen.

Deze conclusie geeft hoop voor de zoektocht naar leven in de ruimte.

‘Als het beerdiertje het taaiste organisme op aarde is, wie weet wat er daarbuiten dan nog meer te vinden is,’ zegt de wetenschapper.