1. Gigantopithecus: 300 kg
In 1935 doken de eerste resten van Gigantopithecus op in Zuidoost-Azië. De soort is verwant aan orang-oetans en was 3 meter lang als hij rechtop stond.
Gebitsonderzoek wijst uit dat het dier een planteneter was. Gigantopithecus is slechts 300.000 jaar geleden uitgestorven en heeft wellicht kennisgemaakt met de mens Homo erectus.
2. Gorilla: 180 kg
Van de vier huidige gorillasoorten is de oostelijke laaglandgorilla in Congo de grootste. Als hij helemaal rechtop staat, is hij bijna 2 meter lang.
Net als de andere gorilla’s wordt hij met uitsterven bedreigd, en uit tellingen blijkt dat er nog geen 5000 exemplaren over zijn.
3. Chororapithecus: 160 kg
Chororapithecus is volgens sommige wetenschappers een vroege gorillasoort, en te oordelen naar de grootte van zijn tanden is hij bijna even groot als huidige gorilla’s.
De prehistorische aap leefde circa 8 miljoen jaar geleden in Ethiopië en at noten en harde vruchten.
4. Nakalipithecus: 120 kg
Nakalipithecus leefde circa 10 miljoen jaar geleden in het droge boslandschap van Kenia. Hoe groot Nakalipithecus precies kon worden, is onzeker. De gevonden overblijfselen zijn mogelijk alleen van vrouwtjes.
De soort is de oudste Afrikaanse mensaap.
5. Ouranopithecus: 110 kg
Ouranopithecus is gevonden in Griekenland en leefde 8 à 9 miljoen jaar geleden.
Er is een extreem verschil in de grootte van de geslachten, en de grote mannetjes leken op hedendaagse gorilla’s. Het gebit – vooral van de vrouwtjes – lijkt echter meer op dat van de menselijke lijn, Homo.