Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dieren - Apen

Afrikaanse apen varen naar Amerika

1700 kilometer. In gevecht met tropische stormen en hoge golven. DNA en fossielen laten zien hoe een groepje stoere apen miljoenen jaren voor Columbus de Atlantische Oceaan overstak en de geschiedenis van het leven veranderde.

Een klein aapje knijpt met zijn ogen en kijkt uit over de oceaan. Hij zit aan het water en voelt het zand tussen zijn vingers door glijden. Maar dan hoort hij een luide kreet en vlucht hij naar het bos.

Enkele soortgenoten zijn bij hem, maar de rest van zijn verwanten bevindt zich op een afstand van bijna 2000 kilometer.

De aap en zijn metgezellen bevinden zich in Zuid-Amerika – circa 40 miljoen jaar voor onze tijd – en zijn de enige apen op het continent, dat op dat moment aan alle kanten door uitgestrekte oceanen is omringd.

Raadsel van apen zit onderzoekers dwars

Vandaag de dag hebben nakomelingen van de aap het continent veroverd. Zo’n 100 soorten leven in de enorme bossen, zoals brulapen, kapucijnapen, penseelaapjes en slingerapen.

Brulaap

Zuid-Amerikaanse apen, zoals deze brulaap, onderscheiden zich van hun Afrikaanse verwanten door hun naar opzij gerichte neusgaten en een sterke, soepele staart.

© Shutterstock

De oorsprong van deze apen in Zuid-Amerika houdt wetenschappers bezig. Want waar kwamen de dieren vandaan en hoe belandden ze op het continent?

Charles Darwin vond deels het antwoord, maar zijn opvolgers vertroebelden het beeld en zetten de wetenschap op het verkeerde spoor.

Pas nu hebben wetenschappers het jaren oude geheim ontrafeld met de genetische code van de dieren: de apen voeren van Afrika naar Zuid-Amerika.

Lees ook:

Aapmens
Apen

Kunnen apen mensen worden?

1 minuut
Zhong Zhong en Hua Hua
Apen

Gekloonde apen komen ter wereld

1 minuut
Tarsier
Apen

De eerste apen komen uit Azië

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg