Apen varen naar Amerika
Zeevaarders

Een groepje Afrikaanse apen was Columbus vóór en stak de Atlantische Oceaan over.

© Shutterstock & Nicolai Aarøe

Afrikaanse apen varen naar Amerika

1700 kilometer. In gevecht met tropische stormen en hoge golven. DNA en fossielen laten zien hoe een groepje stoere apen miljoenen jaren voor Columbus de Atlantische Oceaan overstak en de geschiedenis van het leven veranderde.

4 september 2018 door Jesper Milàn & Christian Juul

Een klein aapje knijpt met zijn ogen en kijkt uit over de oceaan. Hij zit aan het water en voelt het zand tussen zijn vingers door glijden. Maar dan hoort hij een luide kreet en vlucht hij naar het bos. 

Enkele soortgenoten zijn bij hem, maar de rest van zijn verwanten bevindt zich op een afstand van bijna 2000 kilometer. 

De aap en zijn metgezellen bevinden zich in Zuid-Amerika – circa 40 miljoen jaar voor onze tijd – en zijn de enige apen op het continent, dat op dat moment aan alle kanten door uitgestrekte oceanen is omringd.

Raadsel van apen zit onderzoekers dwars 

Vandaag de dag hebben nakomelingen van de aap het continent veroverd. Zo’n 100 soorten leven in de enorme bossen, zoals brulapen, kapucijnapen, penseelaapjes en slingerapen.

Apen varen naar Amerika
Brulaap

Zuid-Amerikaanse apen, zoals deze brulaap, onderscheiden zich van hun Afrikaanse verwanten door hun naar opzij gerichte neusgaten en een sterke, soepele staart.

© Shutterstock

De oorsprong van deze apen in Zuid-Amerika houdt wetenschappers bezig. Want waar kwamen de dieren vandaan en hoe belandden ze op het continent? 

Charles Darwin vond deels het antwoord, maar zijn opvolgers vertroebelden het beeld en zetten de wetenschap op het verkeerde spoor.

Apen steken Atlantische Oceaan over

Pas nu hebben wetenschappers het jaren oude geheim ontrafeld met de genetische code van de dieren: de apen voeren van Afrika naar Zuid-Amerika.

Lees het hele verhaal over de ongelofelijke reis van de apen en hoe ze de geschiedenis van het leven veranderden in Wetenschap in Beeld 11.

Neem nu een abonnement, dan doen wij je een ongelofelijke aanbieding!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: