Meer dan tweederde van de wilde dieren is sinds 1970 verdwenen als gevolg van menselijke activiteiten. Dat stelt een onheilspellend rapport van het Wereldnatuurfonds.
Het rapport, dat is opgesteld in samenwerking met de Zoological Society of London, is gebaseerd op historische cijfers over de populatie van meer dan 4300 gewervelde dieren over de hele wereld: zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën.
Gemiddeld is de populatie van deze soorten tussen 1970 en 2016 met 68 procent gedaald. Vooral de tropische delen van de Nieuwe Wereld – het Caribisch gebied en Latijns-Amerika – zijn zwaar getroffen: de populaties zijn er met 94 procent gedaald.
Mens verbruikt 1,56 keer capaciteit van de aarde
En dat komt door de mens. Volgens het rapport is het wegvagen van de fauna een direct gevolg van ontbossing, overbevissing, vervuiling, opwarming, overconsumptie en andere effecten van een snel stijgende wereldbevolking.
Tot de jaren 1970 was onze ecologische voetafdruk kleiner dan het vermogen van de aarde om te herstellen, maar vanwege de toename van de bevolking en consumptie is de balans nu zoek.