5 dieren die goud zouden winnen op de Olympische Spelen

Sneller, hoger, sterker. Dieren doen het niet alleen over de hele linie beter dan wij op onze twee benen – ze zouden ook een geweldige prestatie neerzetten op de Olympische Spelen.

tijger topbillede

Op dit moment bevinden duizenden van de beste menselijke sporters ter wereld zich in Rio, waar ze laten zien wat wij als soort kunnen presteren op het gebied van sport.

Gelukkig zijn er geen dierlijke sporters bij. Dan zouden de meeste gouden plakken naar viervoeters gaan. Die verslaan ons op zo'n beetje elk terrein waar het gaat om kracht en uithoudingsvermogen.

1. Cheeta rent Bolt lachend voorbij

Usain Bolt heeft 100 meter afgelegd in een ongelooflijke 9,58 seconden, met een maximumsnelheid van ruim 44 km/h. Maar met een topsnelheid van 120 km/h en achterpoten die van 0 naar 100 gaan in slechts drie seconden, is de cheeta het snelste zoogdier op aarde. Als dit dier meedeed, kon Bolt wel inpakken.

Er zijn meer dieren waar de sprinter een zware dobber aan zou hebben – de Engelse volbloed bijvoorbeeld. Bij de paardenrennen schiet dit dier als een kanon uit de startbox. Met een maximumsnelheid van 70 km/h geeft hij menselijke sporters het nakijken.

2. Sledehond wint de marathon

Sledehonden leggen 1600 km af bij -40 °C.(Shutterstock)

Mensen hebben een verrassend goed uithoudingsvermogen als het gaat om duurloop – het wereldrecord marathon van Dennis Kimetto staat op iets meer dan 2 uur. Toch zijn we geen partij voor de ultrasporters van het dierenrijk: sledehonden. Die leggen bij de Iditarod Trail Sled Dog Race in Alaska elk jaar tot 1600 kilometer af in slechts acht dagen. De 42 kilometer passeren ze vaak binnen anderhalf uur.

Zelfs merkwaardig ogende dieren als de kameel en de struisvogel zouden ons bij een marathon verslaan met een verwachte eindtijd van respectievelijk ruim een uur en 42 minuten.

3. Tijger wint in de hoogte

De tijger kan zeker 3 meter hoog springen – en verslaat daarmee de beste menselijke hoogspringer, Javier Sotomayor, die er met 2,45 meter wel aardig in de buurt komt.

Sotomayors record ligt nog dichter bij dat van het paard Huaso, dat het record houdt voor hoogspringen bij paarden. Dit staat op 2,47 meter en is dus maar een paardenhaartje beter dan het menselijke record.

4. Sneeuwluipaard springt het verst

De sneeuwluipaard leeft in bergachtige gebieden, waar hij van rots naar rots springt. (Shutterstock)

De mooie sneeuwluipaard kan waarschijnlijk in één sprong een rots op 15 meter afstand bereiken in de bergen waar hij leeft. De lange, gespierde staart zorgt ervoor dat het dier zijn evenwicht bewaart in de lucht, en zijn achterpoten zijn een soort sterke veren. Het menselijke record staat op naam van Mike Powell en is 8,95 meter. Ook lang niet gek.

5. Gorilla mag zich op de borst kloppen

Benedikt Magnússon uit IJsland heeft eens zonder hulpmiddelen 460,4 kilo opgetild – een record. Maar onze naaste verwant de gorilla zou Magnússon én zijn gewichten met gemak kunnen optillen.

Mannetjesgorilla's kunnen namelijk wel 2000 kilo tillen. De olifant speelt een beetje vals omdat hij een slurf heeft, maar het is toch indrukwekkend dat hij 9000 kilo kan tillen met zijn wonderlijke neus.