12 dieren waarbij je uit de buurt moet blijven

De dierenwereld kent niet alleen schattige poesjes en zachte koalabeertjes. Veel dieren zijn zo giftig dat je serieus op je tellen moet passen.

Scorpion

Slangen zijn de bekendste – en meest gevreesde – giftige dieren die er zijn. Maar als je goed zoekt, vind je bij bijna alle diersoorten giftige exemplaren. Hier is een lijst van de belangrijkste, zodat je weet wanneer je beter uit de buurt kunt blijven.

Zoogdieren

Giftige zoogdieren zie je niet veel, maar het Australische vogelbekdier heeft twee stevige gifsporen in zijn achterpoten. Die zijn gekoppeld aan gifklieren die hevige pijn kunnen veroorzaken. En veel spitsmuizen hebben giftig speeksel, dus je moet voorzichtig zijn.

Vogels

Sommige pitohui's, een vogelsoort op Nieuw-Guinea, hebben een gifstof in hun huid. Deze is zo krachtig dat je het gevoel in je gezicht kunt kwijtraken als je bijvoorbeeld zo'n vogel aanraakt en daarna over je gezicht wrijft zonder eerst je handen te wassen.

Reptielen

Heel veel slangen zijn giftig, en vaak zijn ze levensgevaarlijk voor mensen. Ze worden dan ook terecht gevreesd. Andere reptielensoorten zijn minder vaak giftig, hoewel twee hagedissensoorten problemen kunnen opleveren.

Amfibieën

Bij de kikkers en salamanders vind je een paar van de giftigste diersoorten ter wereld. Ze hebben geen giftanden, zoals slangen, maar produceren gifstoffen in hun huid of in bepaalde klieren in hun nek of op hun rug. Bij sommige soorten is het gif zo sterk dat het levensgevaarlijk kan zijn om de dieren zonder handschoenen aan te raken.

Vissen

Er zijn veel giftige vissensoorten. Meestal zijn hun gifklieren verbonden met stekels in de vinnen of op de kieuwen. Ze dienen alleen ter verdediging, en niet voor de jacht. Wel zijn er diepzeevissen met een giftand, die hun wapen wel voor de jacht op prooidieren gebruiken.

LEES OOK: De gevaarlijkste dieren van Nederland

Weekdieren

Giftige weekdieren zie je niet veel, maar bij de kegelslakken zitten soorten die zeer giftig en bovendien heel agressief zjin. Dat hebben veel mensen geweten, want deze dieren hebben ook zeer fraaie huisjes, die geliefde verzamelobjecten zijn. Vaak belanden verzamelaars in het ziekenhuis, en ook zijn er mensen door een giftige kegelslak gestorven.

Insecten

Er zijn duizenden giftige insecten. Iedereen die wel eens door een bij of wesp gestoken is, weet hoe vervelend en pijnlijk dat kan zijn. Maar gevaarlijk zijn ze alleen als je allergisch bent voor hun vergif.

Spinnen

Elke spin is giftig, maar van verreweg de meeste soorten hebben we nooit last. Die paar soorten die gevaarlijk zijn, zijn dan ook meteen levensgevaarlijk.

Schorpioenen

Schorpioenen zijn bekende giftige dieren, en met hun grote scharen en spitse gifstekel zien ze er ook angstaanjagend uit. Veel soorten zijn dan ook gevaarlijk, en over het algemeen moet je oppassen met deze dieren.

Duizendpoten

De razendsnelle duizendpoten die overal ter wereld op bosgronden leven, zijn meestal alleen gevaarlijk voor hun prooidieren, maar sommige soorten hebben zulke grote gifhaken bij hun bek dat ze door mensenhuid heen kunnen bijten – en daar kun je veel last van krijgen.

Miljoenpoten

Miljoenpoten zijn meestal volstrekt ongevaarlijk, want ze hebben geen tanden, gifstekels of andere enge dingen. Maar sommige soorten kunnen zeer sterke gifstoffen uitscheiden als ze aangevallen worden, en dat kan levensgevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld een wondje op je hand hebt dat met het gif in aanraking komt, of als je een miljoenpoot aanraakt en daarna je vingers in je mond steekt.

Wil je weten welk dier het giftigst is? Wij hebben een hele lijst van de giftigste dieren ter wereld!

Kwallen

De primitiefste – maar ook de allergevaarlijkste – dieren hebben we voor het laatst bewaard. Kwallen kunnen akelig zijn als je ermee in aanraking komt, maar in de tropen vind je kleine kwallensoorten die zo giftig zijn dat je na aanraking dood gaat als je niet meteen tegen het gif behandeld wordt.

Bron: www.animaldanger.com