Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

christmas dinner
Cultuur

Waarom eten we zo veel met kerst?

Is er een reden om met kerst extra veel voedsel en drank in te nemen?

Overvloedig eten en drinken in de donkerste tijd van het jaar is vermoedelijk al veel ouder dan kerst. Oorspronkelijk was het een magisch ritueel om te bewerkstelligen dat het komende jaar net zo overvloedig zou worden.

Het heeft ook een praktische reden: als je een paar stuks vee slacht en tot goed voedsel verwerkt, hoef je ze niet de hele winter te voederen.

Toen het kerstfeest werd gevierd, ook in de donkerste tijd, zijn die twee dingen gecombineerd. En soms werd alles uit de kast gehaald: toen de Engelse koning Jan zonder Land in 1213 kerst zou vieren op zijn kasteel, waren er niet minder dan 3000 kippen geslacht en 1000 palingen gezouten. En dat was natuurlijk nog maar een deel van het diner.

Nu wordt er in veel landen met kerst extra aandacht besteed aan het diner. Gevogelte doet het op veel plekken goed: kippen, eenden, ganzen of kalkoenen. In Midden-Europa staat er vaak karper op het menu, terwijl de Finnen meestal hele buffetten aanrichten. In Nederland en België staan mensen vaak de hele dag in de keuken om 's avonds gezellig te kunnen eten – al komt het gourmetstel tegenwoordig ook wel uit de kast, en dan is het doe-het-zelven geblazen.

Conservatieve kerkelijke organisaties hebben vaak geprobeerd om het festijn binnen de perken te houden, want al die buitenissigheden zijn maar slecht voor de moraal. Maar het is niet echt gelukt.

Bronnen: www.foodtimeline.org www.historie-online.dk en.wikipedia.org: Christmas dinner

Lees ook:

Julegaver
Cultuur

Daarom geven we kerstcadeaus

1 minuut
Cultuur

Quiz: Is jouw brein klaar voor de kerst?

1 minuut
English Colony
Taal

Waardoor is Engels taal nummer 1?

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg