Sensationele vondst in bekende Mayapiramide

Voor de tweede keer vonden onderzoekers een verborgen piramide in de bekende Piramide van Kukulcán in Mexico. De nieuwe piramide is maar tien meter hoog en staat boven op een offerbron.

Kukulkan top

Als een Russische matroesjka bevat de trappiramide van Kukulcán – ook bekend als El Castillo – meerdere kleine piramiden.

In de jaren 1930 ontdekten onderzoekers de eerste verborgen piramide in de 24 meter hoge piramide. En nu hebben archeologen van de universiteit van Mexico er nog een gevonden.

Piramide staat op interessante plek

De nieuwe piramide is tien meter hoog en werd ontdekt met een bijzondere techniek: tri-dimensional electric resistivity tomography. Met behulp van stroom wordt de weerstand binnen in de piramide gemeten en worden er 3D-beelden van de binnenkant gemaakt.

Het oranje gebied is de pas ontdekte geheime piramide. De eerste geheime piramide, die in de jaren 1930 is ontdekt, is met groen aangegeven. Foto: Unam University

De locatie van de kleinste piramide is opvallend. Hij staat namelijk niet precies in het midden van Kukulcán, maar recht boven een natuurlijke verswaterbron, een zogeheten cenote.

Piramide staat op offerbron

De bron werd vorig jaar ontdekt en meet aan het oppervlak circa 35 bij 25 meter. Hij is op sommige plaatsen 20 meter diep.

De wetenschappers denken dat de Maya's religieuze redenen hadden om de piramide boven de natuurlijke bron te bouwen. De cenotes waren voor hen heilig en ze gebruikten ze bij rituelen, zoals mensen- en dierenoffers.

Ontdekking levert kennis op

De ontdekking levert nieuwe inzichten op in de Maya's en hun cultuur.

Volgens de onderzoekers is de buitenste piramide tussen 1300 en 1500 n.Chr. gebouwd, de middelste tussen 800 en 1000 en de nieuwe, binnenste piramide tussen 500 en 800.