Wie gaf de werelddelen hun huidige naam?

Elk werelddeel heeft een naam, maar hoe zijn die namen eigenlijk ontstaan?

Map of the world, sepia

Het is niet altijd even duidelijk waaraan een werelddeel zijn naam ontleent. Voor sommige namen zijn er verschillende theorieën.

De naam Europa is sinds de klassieke oudheid verbonden aan prinses Europa, die in de mythologie door Zeus werd ontvoerd. Recent onderzoek wijst er echter op dat Europa is afgeleid van het Semitische ereb, avondland.

De oorsprong van de naam Azië is ook niet zeker, maar het woord stamt mogelijk af van het Semitische woord asu, zonsopkomst.

Afrika kan naar de Romeinse provincie Africa zijn vernoemd, maar een andere theorie stelt dat het komt van het Latijnse aprica, zonnig, of van het Griekse aphrike, zonder kou.

Met Amerika is het eenvoudig; dat is naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci vernoemd.

Australië is afgeleid van het Latijnse australis, dat zuid betekent. De oude Grieken dachten dat er in het zuiden een onbekend land lag, dat cartografen Terra Australis Incognita noemden, het onbekende land in het zuiden.

Antarctica ten slotte stamt van het Griekse woord antarktikos, tegenover de beer, dat wil zeggen het sterrenbeeld de Grote Beer boven de noordpool.

Amerigo Vespucci

Namen komen overal vandaan

Geen enkel werelddeel heeft zijn naam gekregen van één volk, en van hooguit de helft kennen we de exacte oorsprong. We kunnen slechts gissen naar de herkomst van de namen Europa, Azië en Afrika.