Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

English Colony
Cultuur - Taal

Waardoor is Engels taal nummer 1?

Waarom is het Engels de taal voor vrijwel alle internationale communicatie?

Engels is de taal die het meest wordt gebruikt in internationaal verband en is daarom taal nummer 1. Het Engels heeft zo groot kunnen worden doordat Groot-Brittannië ooit de grootste koloniale macht ter wereld was.

Rond 1600, toen de taal alleen in Engeland en het zuidwesten van Schotland gesproken werd, bedroeg het aantal Engelstaligen circa zeven miljoen. Maar naarmate het Britse rijk de taal in eeuwen daarop verspreidde naar koloniën in alle uithoeken van de wereld, waaronder Azië en Afrika, explodeerde het aantal.

Toen het imperium begin jaren 1920 op z’n grootst was, omvatte het ongeveer een kwart van al het land en de wereldbevolking. Toen de taal zijn officiële status in voormalige koloniën kwijtraakte, explodeerde het gebruik van het Engels ook nog eens als vreemde taal in de hele wereld. De economische en culturele dominantie van de VS in de tweede helft van de 20e eeuw droeg er ook toe bij dat het Engels aan kop ging.

Als moedertaal is het Engels echter de op een na grootste taal ter wereld. Voor zo’n 360 miljoen mensen is het hun eigen taal, maar het Chinees, de allergrootste taal, wordt als moedertaal gesproken door ongeveer 1,2 miljard mensen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg