Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egyptiske skrifttegn på kalksten - forløbere for alfabetet
Cultuur - Taal

Waar komt de volgorde van de letters vandaan?

Hoe komen de letters van het alfabet aan de volgorde die we nu kennen?

Alfabetische volgorde komt uit de oudheid

De alfabetische volgorde komt grotendeels uit de oudheid, toen de letters ook als cijfers dienden. De volgorde houdt mogelijk ook verband met astronomie en astrologie. We weten niet precies waarom de letters precies in deze volgorde staan, maar wellicht was het een ezelsbruggetje voor astrologische namen en begrippen.

Lees meer over de uitvinders van het alfabet.

In 1948 werd in Syrië een kleitablet uit de tijd rond 1300 v.Chr. ontdekt, waarop een schrijver het alfabet van het spijkerschrift had gekrast. Het begon met de klanken a, b en g. Die volgorde is overgegaan op het Griekse alfabet, dat begint met alfa, bèta, gamma. Aan de alfa en bèta ontleent het alfabet zijn naam, en dit zijn ook de eerste twee letters van ons huidige alfabet.

Letters waren plaatjes

De letters zijn ontstaan als Babylonische en Egyptische afbeeldingen van dieren en voorwerpen waarvan de naam begon met de betreffende klank. De Semieten en Feniciërs vereenvoudigden deze plaatjes en voegden er een paar toe, terwijl de Grieken en Romeinen de letters de vorm gaven die we vandaag de dag kennen.

Sinds de 9e eeuw gebruiken de meeste westerse talen het Latijnse alfabet met zijn oude volgorde, en veel talen hebben hun eigen letters eraan toegevoegd. De internationale organisatie ISO coördineert de volgorde van letters en tekens in verschillende talen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg