Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hottentot

Waar komt het woord Hottentot vandaan?

Hottentot was de benaming van een lid van een bevolkingsgroep in het zuiden van Afrika, in het gebied rondom Kaap de Goede Hoop en in Namibië.

In de 17e eeuw bezigden de Hollandse kolonisten het woord Hottentot voor het eerst. Het verwijst naar de manier van spreken van het volk, dat onder meer tijdens het dansen harde klikgeluiden voortbracht die als ‘hot’ en ‘tot’ klonken. Later is het woord ook een tijdlang gebruikt om stotteraars mee aan te duiden.

Het inheemse Afrikaanse volk heette in werkelijkheid Khoikhoi. Het waren veefokkers, al dan niet met een vaste verblijfplaats.

Hottentot is denigrerend

De benaming Hottentot wordt nu als denigrerend beschouwd.

Toen de kolonisten het gebied rondom Kaap de Goede Hoop gingen gebruiken voor de landbouw, raakten de Khoikhoi hun weidegebieden kwijt en werden ze zelf gedood of tot slaaf gemaakt. Binnen een paar generaties waren ze uit hun oorspronkelijke gebieden verdwenen.

Het apartheidsbewind in Zuid-Afrika erkende de Khoikhoi niet als volk, maar sinds de apartheid in de jaren 1990 is afgeschaft, is de historische identiteit bij vooral de Nama's – de grootste groep nakomelingen van de Khoikhoi – erkend en versterkt.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg