Shutterstock
Letters

De langste woorden ter wereld

Er bestaat een woord dat duizenden letters telt, en als je het uitspreekt, ben je 3,5 uur verder. Dit zijn de langste woorden ter wereld.

Woorden kunnen lang worden. Heel lang.

Dat komt doordat je in veel talen nieuwe woorden kunt maken door bestaande woorden aan elkaar te plakken.

Een Nederlands voorbeeld is ‘rioolwaterzuiveringsinstallatie’, dat uit vier woorden bestaat. Het langste woord dat opgenomen is in de Dikke Van Dale, is ‘meervoudigepersoonlijkheidsstoornis’ (35 letters), maar niets weerhoudt je ervan om zelf nog langere samenstellingen te maken, zoals ‘arbeidsongeschiktheidsverzekeringsmaatschappij’ (46 letters) of ‘aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen’ (50 letters).

Ook de Duitsers kunnen er wat van.

Een bekend voorbeeld van een aaneengeregen Duits woord is Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz (63 letters), de aanduiding van een wet over het toezicht op de etikettering van rundvlees. De wet werd in 1999 aangenomen en in 2013 weer geschrapt, dus het woord wordt niet zo vaak meer gebruikt.

Maar zelfs met zijn 63 letters is Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz bij lange na niet het langste woord ter wereld.

Het langste woord ter wereld

Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine.

Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo’n 3,5 uur om het uit te spreken.

3D-weergave van het eiwit titine

Een 3D-weergave van het eiwit titine, dat een zeer lange scheikundige naam heeft.

© Shutterstock

Volgens sommigen kun je scheikundige namen echter niet als echte woorden beschouwen en kunnen alleen woorden meedingen die gebruikt zijn in de literatuur of die opgenomen zijn in woorden- of recordboeken.

Het langste woord uit de literatuur

Het langste woord dat in een literair werk is gebruikt, is in het Sanskriet, en het luidt: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

Dit woord, een gedetailleerde beschrijving van de breking van licht, staat in het 16e-eeuwse boek Varadāmbikā Pariṇaya Campū en telt in het Devanagari-alfabet 195 letters. Als je er Latijnse letters van maakt, wordt het maar liefst 428 letters lang.

Het woord uit het Sanskriet is als langste woord ter wereld opgenomen in het Guinness Book of World Records. Maar als je de scheikundige naam voor titine meetelt, moet het genoegen nemen met een tweede plaats.

Ben je dol op taal? Lees dan ook ons artikel over de meest gesproken talen ter wereld.

Het langste woord in de Oxford English Dictionary

Het langste woord in het Engelse woordenboek Oxford English Dictionary is pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, een alternatieve aanduiding voor de longziekte silicose.

Dit woord telt 43 letters.

De acht langste woorden ter wereld

Volgens Ethnologue, een publicatie van de evangelische non-profitorganisatie SIL, die talen bestudeert en documenteert, worden er in de wereld 7139 talen gesproken. De acht langste woorden ter wereld komen uit alle windstreken.

1. Engels – 189.819 letters

 • Betekenis: De scheikundige naam van het eiwit titine.
 • Woord: Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine (ingekort).

2. Sanskriet – 195 letters

 • Betekenis: Een beschrijving van de breking van licht.
 • Woord: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

3. Afrikaans – 136 letters

 • Betekenis: Langzaam lezen, dan kun je het makkelijk ontcijferen 😉.
 • Woord: Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoe-spraakskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging.

4. Maori (Nieuw-Zeeland) – 85 letters

 • Betekenis: De naam van een heuvel in Nieuw-Zeeland.
 • Woord: Taumatawhakatangihangakoauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenuakitanatahu.
De Taumata-heuvel in Nieuw-Zeeland

Dit is het bord bij de Nieuw-Zeelandse heuvel met de lange naam, die in het dagelijks spraakgebruik Taumata wordt genoemd. Hij heeft de langste geografische naam ter wereld.

© Shutterstock

5. Duits – 79 letters

 • Betekenis: De naam van een vereniging van medewerkers van de elektrische afdeling van het bedrijf Donaudampfschiffahrtsgesellschaft in het vooroorlogse Wenen.
 • Woord: Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunter-beamtengesellschaft.

6. Turks – 70 letters

 • Betekenis: Beschrijving van een persoon, ongeveer ‘alsof je een van hen was die we niet makkelijk tot schepper van onsuccesvolle dingen kunnen maken’.
 • Woord: Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine.

7. Ojibwe (Canada en VS) – 66 letters

 • Betekenis: Beschrijving van een blauwebessentaart.
 • Woord: Miinibaashkiminasiganibiitoosijiganibadagwiingweshiganibakwezhigan.

8. IJslands – 64 letters

 • Betekenis: Beschrijving van een sleutelbos die de sleutel bevat van een werkruimte voor wegwerkers in het gebied Vaðlaheiði.
 • Woord: Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur.