Shutterstock
Meest gesproken taal ter wereld

De 13 meest gesproken talen

Welke talen worden het meest gesproken? Bekijk de lijst met de meest gesproken talen ter wereld hieronder.

Hoeveel talen zijn er?

Ethnologue is een gerespecteerde jaarlijkse publicatie die sinds 1951 wordt uitgegeven door SIL International, een linguïstische non-profitorganisatie.

De publicatie geeft informatie en statistieken over talen en taalgebruik wereldwijd, en volgens de cijfers van Ethnologue uit 2021 zijn er 7139 talen in de wereld.

Bij de definitie van een taal die Ethnologue definieert wordt ervan uitgegaan dat de sprekers van de taal elkaar wederzijds verstaan.

De 80 grootste talen worden door 80 procent van de wereldbevolking gesproken, terwijl 3600 kleine talen slechts 0,2 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

Dit zijn de meest gesproken talen ter wereld

De meest gesproken talen zijn:

 • Engels
 • Chinees
 • Hindi
 • Spaans
 • Arabisch
 • Bengaals
 • Frans
 • Russisch
 • Portugees
 • Urdu
 • Indonesisch
 • Duits
 • Japans

Duik hieronder in de talen en ontdek hoeveel sprekers een taal heeft en waar de talen vooral gesproken worden. Onderaan vind je ook de 13 grootste talen naar aantal native speakers.

1. Engels is de meest gesproken taal ter wereld

Engels is de meest gesproken taal ter wereld: maar liefst 1348 miljoen mensen kennen de taal.

Het aantal native speakers van het Engels is daarentegen slechts 379 miljoen.

De grootste landen met Engels als moedertaal zijn de VS, Canada, Australië en Groot-Brittannië.

2. Chinees (Mandarijn)

Chinees is de oudste schrijftaal ter wereld en gaat 6000 jaar terug. De Chinese taal telt veel dialecten, die echter als afzonderlijke talen worden geclassificeerd.

Er wonen circa 1,4 miljard mensen in China, en meer dan 70 procent van de bevolking spreekt Mandarijn. Dat is mede de reden dat de taal zo hoog op de ranglijst staat. China kent ook dialecten als het Kantonees, dat door 60 miljoen mensen wordt gesproken, en het Wu, met 81,4 miljoen sprekers in het land.

Het Mandarijn wordt gesproken door 1,120 miljard mensen, van wie 918 miljoen moedertaalsprekers. De taal wordt voornamelijk gesproken in China, Singapore, Taiwan en Maleisië.

Mensen op straat in China

Er wonen circa 1,4 miljard mensen in China, van wie de meesten Mandarijn spreken.

© BartlomiejMagierowski / Shutterstock.com

3. Hindi

Hindi is de officiële taal van India en wordt voornamelijk daar gesproken. In totaal spreken naar schatting 600 miljoen mensen Hindi, van wie 341 miljoen moedertaalsprekers.

Het Hindi is gebaseerd op het dialect van Delhi. Vóór de standaardisatie van de officiële taal waren er verschillende andere dialecten, zoals Awadhi, Bhasha en Braj.

Het Awadhi-dialect heeft nog slechts zo’n 4,35 miljoen sprekers.

4. Spaans

De Spaanse taal wordt door 543 miljoen mensen gesproken en is de op drie na meest gesproken taal ter wereld. De meerderheid van de Spaanstaligen, 480 miljoen mensen, heeft Spaans als moedertaal.

Spaans wordt vooral gesproken in Spanje, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika en de VS.

5. Arabisch

Net als het Chinees en het Hindi bestaat de Arabische taal uit meerdere dialecten. Deze worden in drie hoofdgroepen verdeeld:

 • Modern Standaard Arabisch
 • Klassiek Arabisch
 • De dialecten

Als mensen het hebben over het Arabisch, wordt het Standaard Arabisch bedoeld. Dat is de meest gesproken Arabische taal en de vijfde taal op onze lijst van de meest gesproken talen ter wereld.
Naar schatting spreken 274 miljoen mensen Arabisch, en ongeveer 200 miljoen mensen hebben het Standaard Arabisch als moedertaal.

Arabisch wordt voornamelijk gesproken in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het grootste deel van het Arabisch Schiereiland.

De vijf grootste talen van de wereld zijn dus Engels, Chinees (Mandarijn), Hindi, Spaans en Arabisch.

6. Bengaals

Bengaals wordt voornamelijk gesproken in Bangladesh en India. Volgens de Ethnologue-lijst van 2021 spreken 268 miljoen mensen Bengaals, van wie 228 miljoen de taal als moedertaal hebben.

7. Frans

Op nummer zeven staat weer een Europese taal: Frans. Het Frans heeft wereldwijd 267 miljoen sprekers. Slechts 77,2 miljoen mensen hebben echter Frans als moedertaal.

De taal stamt uit Frankrijk en heeft zich verspreid naar Canada, België en Zwitserland. Hier is het een moedertaal naast Engels, Vlaams of Duits.

Delen van West- en Noord-Afrika hebben ook Frans als moedertaal. Dit komt doordat Frankrijk en België hier vroeger koloniën hadden.

8. Russisch

De Russische taal wordt wereldwijd door 258 miljoen mensen gesproken, en 154 miljoen mensen hebben het Russisch als moedertaal.

Russisch wordt voornamelijk gesproken in Rusland, Oekraïne en delen van Azië.

Rode Plein in Moskou

In landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, zoals Kazachstan, Kirgizië en Estland, spreken veel mensen Russisch.

© Shutterstock

9. Portugees

Deze taal verwacht je misschien niet direct op de lijst van meest gesproken talen ter wereld, aangezien Portugal veel minder inwoners heeft dan Nederland.

De verklaring is dat Portugees niet alleen in Portugal wordt gesproken, maar ook in landen als Brazilië, Angola en Mozambique.

Het Portugees wordt gesproken door 258 miljoen mensen en 221 miljoen van hen zijn moedertaalsprekers.

10. Urdu

Urdu wordt gesproken door 230 miljoen mensen, voornamelijk in India en Pakistan. 68,6 miljoen mensen zijn moedertaalsprekers.

11. Indonesisch

Het Indonesisch heeft 199 miljoen sprekers, van wie 43,4 miljoen moedertaalsprekers. De taal wordt voornamelijk gesproken in Indonesië.

Mensen op straat in Jakarta

Indonesisch staat op nummer 11 van de meest gesproken talen ter wereld.

© AsiaTravel / Shutterstock.com

12. Duits

Duits wordt gesproken door 135 miljoen mensen en is de officiële taal van Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en België. Sommige landen hebben meerdere officiële talen, zoals België en Zwitserland.

76,1 miljoen mensen hebben Duits als moedertaal.

13. Japans

Japans wordt gesproken door 126 miljoen mensen, en ongeveer evenveel mensen hebben de taal als moedertaal.

De taal wordt voornamelijk in Japan gesproken.