Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Wie heeft het alfabet bedacht?

Ons alfabet is best wel geniaal. Maar wie ontwikkelden eigenlijk het eerste alfabet dat op dat van ons leek?

Shutterstock

In tegenstelling tot andere schrijftalen, zoals hiërogliefen, vertegenwoordigt het alfabet de klanken van de spreektaal. Het volstaat om zo’n 30 tekens te leren, in plaats van honderden symbolen en plaatjes te onthouden.

Alfabet uit Oegarit is 3500 jaar oud

Onderzoekers en geschiedkundigen zijn het er niet over eens wie het alfabet heeft uitgevonden. Er bestaan verschillende theorieën over. De meeste onderzoekers steunen de Oegarit-theorie, gebaseerd op de vondst van duizenden kleitabletten in de Syrische stad Oegarit. Deze tabletten zijn zo’n 3500 jaar oud en bevatten 30 letters, die tezamen het Oegarit-alfabet vormen.

De auteur ervan is niet bekend, maar waarschijnlijk was het iemand die iets afwist van het bestaan van andere schriftvormen uit die tijd, zoals de hiërogliefen.

Egyptische tekens zijn de oudste voorlopers van het alfabet

De kleitabletten van Oegarit werden in 1929 gevonden en zijn lange tijd beschouwd als de oudste bewaard gebleven documenten die gesteld zijn in alfabetisch schrift. In 1999 vonden archeologen een alfabetische inscriptie op een kalksteen in Egypte. De inscriptie is gedateerd tussen 1900-1800 v.Chr.

Het bijzondere eraan is dat de tekst waarschijnlijk geschreven is door Semitische gastarbeiders uit het huidige Syrië, die hiërogliefen hebben omgezet in het eerste prille alfabet. Pas jaren later, rond 700-100 v.Chr., ontwikkelden de Romeinen het Latijnse alfabet, dat veel gelijkenis vertoont met het alfabet dat we nu gebruiken.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg