Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 redenen dat vloeken verdomde goed is

Veel mensen koppelen vloeken aan boosheid, frustratie en slecht gedrag, maar krachttermen kunnen ook een teken zijn van intelligentie en eerlijkheid.

Shutterstock

1. Vloeken is een teken van intelligentie

© Giphy

‘Godsamme! Ik ben verdomme hartstikke slim!’ Misschien wel, ja.

Mensen die hun taal doorspekken met krachttermen, hebben over het algemeen een grotere, beter ontwikkelde woordenschat dan anderen, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. En een grote woordenschat duidt op een hogere intelligentie.

Als je wilt weten of je echt een vloekbeest bent, kun je de ‘vloekbeheersingstest’ doen. Hoe meer vloeken je in een minuut kunt bedenken, hoe hoger je scoort. Bekijk meer in de video:

2. Wie vloekt, is eerlijker

Als je geliefde vloekt en tiert als een bootwerker, heb je kans dat hij of zij heel eerlijk tegen je is.

Een onderzoek van psychologen van de Stanford, Hong Kong en Cambridge University toont aan dat mensen die meer krachttermen gebruiken vaker hun ongefilterde mening en oprechte gevoelens uiten.

‘Vloeken is vaak ongepast, maar kan er ook op duiden dat iemand zijn eerlijke mening geeft. Net zoals hij zijn taal niet filtert om aanvaardbaarder over te komen, filtert hij ook zijn opvattingen niet.’

3. Vloeken verlicht pijn

© Shutterstock

Gloeiende, gloeiende ...!

Als je je vinger tussen de deur krijgt of je hoofd stoot, ontsnappen de krachttermen je bijna automatisch. En dat is heel goed.

Het is gebleken dat je meer pijn kunt verdragen als je erbij vloekt en tiert, onder andere uit een experiment van de Keele University in Groot-Brittannië, waarbij de proefpersonen hun handen langer in ijskoud water konden houden als ze erbij vloekten.

De onderzoekers denken dat krachttermen de vechten-of-vluchten-toestand van het lichaam helpt activeren, waarbij de hartslag stijgt en er extra adrenaline naar het bloed gaat. Dat verhoogt de pijngrens.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg