Welke kleur moet je skibril hebben?

Licht en contouren kunnen tegen een sneeuwwitte achtergrond samensmelten. Daarom is het belangrijk dat de glazen van je skibril de juiste kleur hebben.

Skibriller

Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog, maar ze zijn niet allemaal even goed. Een skibril met de kleur glazen die bij het weer past, kan je behoeden voor fatale ongelukken – en met de verkeerde kleur kan het juist goed mis gaan.

De ogen van skiërs hebben meerdere vijanden. Zonnestralen worden gereflecteerd door de sneeuw, waardoor je ogen te zwaar belast kunnen raken en je sneeuwblind kunt worden. Maar als het bewolkt is, verdwijnen de schaduwen in de sneeuw en daarmee ook de contouren die het je mogelijk maken bulten en kuilen in het terrein te zien.

De kleur van de glazen van je skibril is daarom van levensbelang als je in volle vaart naar beneden raast.

Gele glazen …

Shred/Blue Tomato

… zijn het beste als het bewolkt is. Onze ogen zitten zo in elkaar dat we geel het best kunnen zien bij zacht licht – dus als er geen streepje blauw aan de hemel is en er daardoor ook geen schaduwen zijn. Bovendien zijn gele glazen goed omdat ze het blauwe licht eruit filteren. Blauw licht laat contouren namelijk samensmelten en is daarom een vijand bij bewolkt weer. Daartegenover staat dat gele glazen maar 14% van de zonnestralen tegenhouden en daarom niet geschikt zijn bij felle zon.

Roze glazen …

Von Zipper/Blue Tomato

… zijn het beste bij wisselvallig weer. Ze laten minder licht door dan gele en nemen tegelijkertijd een deel van het blauwe licht weg, zodat contouren in de sneeuw niet helemaal verdwijnen. Kort gezegd kunnen ze gebruikt worden als het bewolkt is en als de zon schijnt, maar ze zijn in geen van beide gevallen de beste keus. Het zijn goede allroundglazen voor skibrillen.

Blauwe glazen …

Oakley/Blue Tomato

… zijn het beste als de zon aan een wolkenloze hemel staat. De donkerblauwe kleur houdt de sterke en gereflecteerde zonnestralen van je ogen weg. Hoe donkerder de glazen, hoe beter je ogen bij helder weer beschermd zijn.

Skiuitrusting is meer dan alleen een skibril

Een skibril optimaliseert je zicht als je van de piste naar beneden raast, maar je hebt ook de juiste ski's en veiligheidsuitrusting nodig om heelhuids beneden te komen. Lees meer in ons artikel over skiën: