Swimmers

Waarom is het nieuwe zwempak zo snel?

Hoe komt het dat er zoveel wereldrecords werden gevestigd door hightechzwempakken?

De eerste van de nu verboden zwempakken was gemaakt van neopreen. Later kwamen daar materialen bij die op plastic leken. Al deze pakken hadden met elkaar gemeen dat ze minder weerstand in het water gaven dan de huid, en erg strak zaten. Ze maakten het lichaam compacter, aerodynamischer en stijf. Bovendien bevatten de zwempakken zo veel lucht dat ze het lichaam hielpen drijven.

De ontwikkeling van de technologische zwempakken bereikte een hoogtepunt in 2007 en 2008. Toen werden er meer dan 100 wereldrecords gevestigd, maar de onvrede onder zwemmers nam toe omdat de pakken duur waren en niet lang meegingen. Daarom werden de nieuwe pakken in 2009 verboden door de FINA, de internationale zwembond.

Het belangrijkste argument was dat zwemmen een sport is waarbij het fysiek van de zwemmer bepalend moet zijn, en niet het pak. Daarom moeten zwempakken nu van textiel gemaakt zijn, en bij wedstrijden mogen alleen pakken gedragen worden die goedgekeurd zijn door een onafhankelijk comité. Records die met de hightechpakken gevestigd werden, blijven echter staan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: